Chávez drukt omstreden wet door in Venezuela

De grondwetgevende vergadering in Venezuela is gisteren akkoord gegaan met de omstreden verlenging van de ambtstermijn van de populistische president Hugo Chávez. Bovendien heeft de assemblee de juridische blokkades opgeheven die de herverkiezing van Chávez in de weg stonden.

Volgens critici van de president heeft de assemblee zo de weg vrij gemaakt voor een verkapte coup van Chávez, die veel steun onder de bevolking geniet maar het politieke establishment sinds zijn aantreden in februari tegen zich in het harnas heeft gejaagd. De aanhangers van Chávez menen echter dat de Venezolaanse grondwet, die door de speciale assemblee wordt herschreven, nu eindelijk op één lijn staat met die van andere democratieën in de wereld.

De oude grondwet uit 1961 voorziet in een vijfjarige ambtstermijn voor de president en verbiedt diens onmiddelijke herverkiezing. Na een periode van tien jaar kunnen oud-presidenten weer aan verkiezingen deelnemen. Deze maatregelen waren ooit in het leven geroepen om te voorkomen dat een president uitgroeit tot sterke man. Veel landen in Latijns Amerika, dat een lange traditie kent van autoritaire en personalistische regimes, hebben zo'n artikel in de grondwet staan.

Chávez, een oud-militair die in 1992 een mislukte staatsgreep deed, heeft altijd gezegd dat hij meer tijd nodig heeft voor zijn `sociale revolutie', waarmee hij het verarmde en corrupte Venezuela uit het slop wil trekken. De nieuwe maatregelen werden gisteren door de assemblee aangenomen met 59 stemmen voor en 39 tegen. Dertig assembleeleden waren afwezig. De president kan dankzij de wetzwijziging in theorie zeventien jaar lang aan de macht blijven. Chávez zegt dat hij hooguit een tweede termijn nastreeft.

De assemblee moet de wetswijziging nog ratificeren tijdens een tweede stemming in december. Afwijzing bij die gelegenheid is onwaarschijnlijk, omdat de grondwetgevende vergadering, die eerder dit jaar werd gekozen en vrijwel alle politieke en juridische macht naar zich toe heeft getrokken, wordt gedomineerd door aanhangers van Chávez. De Venezolanen kunnen zich op 15 december in een referendum uitspreken over de nieuwe grondwet. (Reuters, AP)