Opinie

    • Youp van ’t Hek

Brammetje

Of ik de door Elsevier geweigerde column van Pim Fortuyn over het echtpaar Peper-Kroes gelezen heb? Ja! Hoe ik daar beslag op heb kunnen leggen? Dat zeg ik niet. Of ik, als hoofdredacteur van Elsevier, de column geweigerd zou hebben? Ja! Ben ik voor censuur? Nee, maar deze column was zo dom en vooral smakeloos dat je af en toe de kwaliteit van je blad moet verdedigen. Dus ik snap Elsevier wel. Het weekblad heeft wel pech, want Fortuyn heeft aangekondigd dat hij na het weigeren van zijn stukje niet opstapt als columnist, terwijl ze bij Elsevier daar natuurlijk al jaren op hopen. Waarom? Omdat hij meestal onleesbare ijdeltuiterij publiceert. Zo ook die column.

Youp

De bedoeling van dat stukje van Pimmetje was dat hij hoopte dat het echtpaar hem wegens smaad voor het gerecht zou slepen, maar dat doen ze natuurlijk niet. Daar zijn ze allebei te slim voor. Daarbij: op zoveel domheid moet je überhaupt niet reageren. En wie wil er met een publiciteitsgeile Fortuyn voor het gerecht staan? Er zijn grenzen. Wij vragen ons thuis al jaren af hoe deze man ooit professor kon worden. Zijn die diploma's ooit gratis uitgedeeld?

Wel leuk vond ik het dat Bram Peper op mijn column van vorige week reageerde. Ik vertelde een vijf jaar oud verhaal over het echtpaar Peper-Kroes, dat de chauffeur drie uur liet wachten in de catacomben van het Rotterdamse Luxor-theater om hen vervolgens driehonderd meter verderop bij hun appartementje af te zetten. Bram vertelt in deze krant dat de chauffeur ook graag naar Youp van 't Hek wilde en dat de goede man in de zaal gezeten heeft. Na deze mededeling heb ik mijn voltallige technische staf plus mijn manager moeten ontslaan, want die hadden mij verteld dat die man de hele avond achter een schamel kopje koffie in de kelder had gezeten. Daarbij heb ik persoonlijk geconstateerd dat, toen ik het toneel opging, de man in de kelder zat, en toen ik moe beneden kwam hij er ook alweer zat. Misschien vond hij er geen flikker aan en is hij eerder weggeslopen. Verder heb ik gisteren alle contracten met het Luxor-theater ontbonden, omdat ook daar zeven mensen (inclusief de directeur) mij bevestigd hebben dat de arme man beneden heeft zitten wachten. Ik wens geen leugenaars in mijn omgeving!

Ook meldt Bram dat deze man zijn semafoon in de gaten moest houden. Bram was op dat moment namelijk hoofd brandweer en politie en moest dus bereikbaar zijn. Bram had dus dienst! En zat dus in de baas zijn tijd een beetje in het theater om een komiek te lachen! Leuk baantje! Of heeft Bram zoveel plichtsbesef dat hij zijn semafoon altijd bij zich heeft? Ik denk het laatste. Wat dat betreft hebben wij het in Amsterdam met Schelto Patijn enorm slecht getroffen. Schelto is een echte losbol, een onverantwoordelijke kwiebus! Schelto is namelijk ook een liefhebber van mijn werk en kwam een tijdje geleden op zijn vrije avond, samen met zijn vrouw, op de fiets naar de Kleine Komedie om naar me te luisteren. Op de fiets! Zonder pieper. Ik zou aan de huidige minister van Binnenlandse Zaken willen vragen of hij met spoed in wil grijpen! In onze hoofdstad is een levensgevaarlijke situatie ontstaan. Want als Schelto dit op die ene avond doet, dan doet hij dat vaker.

Verder heb ik nog een voorbeeld van een minister (zit op dit moment in het kabinet), die regelmatig bij mij komt kijken. Met hem en zijn vrouw praat ik na afloop altijd nog even na en tot twee keer toe moest hij op een gegeven moment weg omdat de parkeergarage dicht ging. Was dus zelf komen rijden! Dus het kan wel.

Verder vertelt de heer Peper dat hij die avond natuurlijk naar huis gelopen is. Ik denk dat dat wel zijn bedoeling was, maar dat de aardige chauffeur, die toch mee naar buiten liep, heeft gezegd: ,,Zal ik u dat kleine stukje even brengen?" Iemand die zo zachtmoedig en aardig is dat hij drie uur in een donker keldertje wacht, is zeker niet te beroerd om even driehonderd meter om te rijden.