Banengroei VS hoger dan verwacht

Het aantal banen in de Verenigde Staten is in oktober harder gegroeid dan verwacht. In de afgelopen maand kwamen er volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid 310.000 banen bij, terwijl was gerekend op een stijging van 290.000. Het percentage werklozen daalde van 4,2 tot 4,1.

De gemiddelde loonstijging, een indicator voor het inflatiecijfer, was daarentegen lager dan verwacht. Het uurloon steeg 0,1 procent ten opzichte van de maand ervoor. In september bedroeg de stijging nog 0,5 procent. Op jaarbasis zakte de stijging van het gemiddelde uurloon van 3,7 naar 3,6 procent. Vooral de geringe stijging van de lonen geeft aan dat beleggers zich geen zorgen hoeven te maken over de inflatie in de VS. De vrees voor een renteverhoging kan daarom weer voor even in de kast. Op de obligatiemarkten werden de nieuwe cijfers daarom goed ontvangen. (KRF, ANP)