Yvonne Keuls krijgt Trouw Publieksprijs

Het boek Mevrouw mijn moeder van Yvonne Keuls is donderdag uitgeroepen tot Boek van het Jaar 1999. Bijna 40.000 lezers brachten een stem uit. Ruim 17 procent van hen koos voor Keuls. Aan de prijs is een bedrag van 15.000 gulden verbonden. Er waren vier rubriekswinnaars. Youp van 't Hek won met Fax in de categorie bundels, Het testament van John Grisham werd het spannendste boek, in de rubriek mens en maatschappij won H.M. Kuitert met Jezus: nalatenschap van het christendom. Marianne Fredriksson, winnares van het Boek van het Jaar 1998, won met Simon in de categorie Vertaalde romans en verhalen.

Keuls debuteerde in 1965 met het toneelstuk Kleine Muizen. Sindsdien schreef ze onder meer De moeder van David S. en Het verrotte leven van Floortje Bloem. Van Mevrouw mijn moeder zijn sinds februari 130.000 exemplaren verkocht. Andere genomineerden voor de prijs waren dit jaar onder anderen Harry Mulisch, Isabel Allende en A.C. Baantjer. (ANP)