Verbod op boek Brusselmans gehandhaafd

Het verbod op de verspreiding in België van Herman Brusselmans' roman Uitgeverij Guggenheimer blijft gehandhaafd. Het Antwerpse Hof van Beroep heeft gisteren Brusselmans' beroep tegen deze beslissing afgewezen. De rechter verbood vorige week vrijdag de roman omdat deze een passage bevat die beledigend zou zijn voor de Antwerpse modeontwerpster Ann Demeulemeester. De hoofdpersoon van Uitgeverij Guggenheimer noemt haar op pagina 42: `zo'n dwergpoliep met puitenogen en haar van op haar pruim tot op haar rug' die `ze standrechtelijk moeten fusilleren.' De rechter oordeelde dat het recht op vrijheid van meningsuiting is misbruikt en moet wijken voor de bescherming van het privé-leven.

Brusselmans sprak op het Belgische nieuws van `pure boekverbranding'. Gisteravond zei hij volgens Het Laatste Nieuws: ,,Vandaag is het mijn boek, morgen kan geen enkele kunstenaar nog iets zeggen of schrijven, zonder dat één of ander mens zich beledigd voelt en naar de rechter stapt. Dat is een gevaarlijk precedent.'' Brusselmans' advocaat zei in zijn pleidooi voor het hof: ,,Waar zijn we toch mee bezig? Waar is de glimlach? Het gaat hier om satire, pure verzinsels.''

Ann Demeulemeester wil geen commentaar geven. Een woordvoerder van haar kledingbedrijf, die niet met haar naam in de krant wil, zei: ,,Ze is met vakantie. U begrijpt dat dit haar emotioneel heeft aangegrepen. Het gaat niet aan om iemand onder het mom van fictie te gaan uitschelden. Als Brusselmans fictie wil schrijven, laat hij dan ook fictieve namen nemen.'' In een persbericht van eerder deze week schrijft Demeulemeester dat ze zich `vernederd, diep gekwetst en neergehaald' voelt. ,,Ik kon niet anders reageren, niet uit preutsheid, maar uit respect voor menselijke waarden.''

De advocaten van Demeulemeester suggereerden tijdens de zitting dat de tirade in de roman een wraakactie is van de schrijver: ,,De levenspartner van auteur Brusselmans heeft ooit naast een job bij Ann Demeulemeester gegrepen. Zijn de passages in het boek een revanche?'' De rechtbank wees deze suggestie van de hand: ,,Laat ons de debatten niet op het niveau van het boek brengen.''

Het verbod geldt zolang er een civiele rechtszaak, een `procedure ten gronde', van Demeulemeester tegen Brusselmans loopt. De inzet hiervan is dat de kwetsende passage uit een nieuwe druk van het boek wordt verwijderd. Demeulemeesters woordvoerder: ,,Wij willen dat boek absoluut niet verbieden. Wij willen alleen dat mevrouw Demeulemeesters naam eruit wordt gehaald. We hebben een internationale eer te verliezen.'' Brusselmans reageerde laconiek: ,,Mijn roman staat of valt niet met die acht regeltjes.''

Brusselmans' Nederlandse uitgever, Plien van Albada van Prometheus, verbaast zich over de eigenaardigheden van het Belgische recht: ,,Vreemd is dat Herman en wij vorige week pas van de zaak hoorden, toen het vonnis al was geveld.'' Dat is in België mogelijk indien er sprake is van `nooddringendheid'. ,,Ook curieus is dat de rechter die het boek verbood dezelfde is als die het beroep ertegen behandelde. Dat heeft onze kansen niet vergroot.''

Interview: pagina 23