Tokio vergroot stimuleringspakket

Tokio steekt waarschijnlijk een bedrag van omgerekend 300 miljard gulden in de Japanse economie. De financiële impuls van de Japanse regering komt daarmee een stuk hoger uit dan verwacht.

Op de financiële markten werd gerekend op een stimuleringspakket van omgerekend 220 tot 240 miljard gulden.

De Japanse premier Keizo Obuchi kondigde eerder aan dat Tokio van plan was 200 miljard gulden in de Japanse economie te steken als remedie voor de economische malaise waarin het land verkeert.

Directeur Taichi Sakaiya van het Economisch Planbureau van Japan heeft vanochtend echter gezegd dat het bedrag van 300 miljard ,,in de buurt komt'' van wat de Japanse regering van plan is voor het stimuleringsprogramma uit te trekken.

Van de 300 miljard zou 120 miljard uitgetrokken worden voor investeringen in publieke werken en belastingmaatregelen, volgens Sakaiya. Dat is minder dan verwacht.

Tokio heeft geen van beide bedragen tot nog toe bevestigd. Eind volgende week maakt de Japanse regering haar definitieve plannen bekend.

Op de financiële markten veroorzaakte het bericht dat het stimuleringspakket mogelijk een stuk hoger uitvalt een opwaartse druk op de rentetarieven en de koers van de yen. (Reuters)