Tarantino als Johnny

De leukste rol van Quentin Tarantino is waarschijnlijk zijn optreden als derde Elvis-lookalike van rechts in een aflevering van de Amerikaanse sitcom Golden Girls. Dat was in de tijd dat Tarantino nog liever acteur dan filmregisseur wilde worden en lang voordat iemand ook maar kon zeggen dat hij Quentin Tarantino vol vetkuiven en bakkebaarden op de televisie had gezien.

Dat werd pas later onthuld, toen de regisseur beroemd was geworden met Reservoir Dogs en Pulp Fiction en leuke kleine rolletjes in zijn eigen films. En toen had zich inmiddels ook het misverstand vastgezet dat Tarantino net zo goed kan acteren als scenarioschrijven en regisseren.

Fans van de man die net zo cinefiel willen overkomen als hun idool, moeten hem vanavond dan ook vooral niet missen in Destiny Turns on the Radio. Zelfs al heeft hij maar een klein rolletje en is het stukken minder leuk dan bijvoorbeeld zijn cameo in Sleep with Me (waarin hij de homoseksuele subtekst van de Tom Cruise-film Top Gun uit de doeken doet).

Tarantino is Johnny Destiny, en zoals zijn achternaam doet vermoeden wandelt hij als het vleesgeworden noodlot door een entourage van tweedrangsgokkers en derdehands criminelen. Het is nogal briljant van hem hoe hij zijn weinige scènes weet te verklooien met sukkelig acteerwerk, quasi-diepzinnige blikken vanachter een zonnebril, flauwe teksten, slechte timing en onverstaanbaar gemompel waar Marlon Brando zich nog voor zou schamen. Of moeten we vergevingsgezing zijn en denken: Ja, maar het is toch maar mooi Tarantino, de man met de gouden handjes, die zelfs aan de slechtste film nog glans kan geven?

Ik vrees dat we in het geval van Destiny Turns on the Radio dan wel héél coulant moeten zijn, want regisseur Baran (het is pas zijn tweede film, na het nagenoeg onbekende Roommates uit 1971; bekender werd zijn bemoeienis met films als Barfly en Single White Female) doet erg weinig om ons te overtuigen. Alle Las Vegas-clichés passeren de revue, maar op zo'n zouteloze manier dat je gedachten vanzelf afdwalen naar alle bijdehante gangsterfilms waarin dat ook gebeurde. Alleen hadden zij niet James Belushi, die als een geestverschijning uit het zwembad omhoog komt suizen.

Destiny Turns on the Radio (James Baran, VS, 1995), RTL5, 20.30-22.20u.