Rijkaard haalt Overmars bij Oranje terug

Marc Overmars keert terug in de selectie van het Nederlands elftal. De speler van Arsenal is door bondscoach Frank Rijkaard uitgenodigd voor de oefeninterland van volgende week zaterdag tegen Tsjechië.

Overmars ontbrak in de laatste vijf wedstrijden die Oranje speelde als voorbereiding op Euro 2000. Dat kwam deels door blessures, maar ook omdat Rijkaard er genoeg van had dat de snelle aanvaller vorig seizoen enkele wedstrijden niet uitspeelde omdat hij zich niet fit voelde. Nu Peter van Vossen bij Feyenoord worstelt met een vormcrisis, vond Rijkaard een aanleiding om Overmars weer bij de selectie te halen.

De bondscoach ontkent dat hij daarmee zijn eigen beleid doorkruist. Hij zou drie interlands (tegen België, Brazilië en Tsjechië) met dezelfde spelers werken om tot een vaste selectie voor het EK te komen. Rijkaard: ,,Voor vormverlies en blessures zou ik een uitzondering maken. Overmars heeft laten weten graag voor het Nederlands elftal te willen uitkomen. Van Vossen speelt heel weinig bij Feyenoord. Daarom heb ik Overmars er weer bij gehaald.''

Rijkaard kan weer beschikken over Cocu, Reiziger, Davids en Stam. Dit kwartet ontbrak in de laatste interland tegen Brazilië. Daarnaast heeft hij ook aanvoerder Frank de Boer geselecteerd, ook al heeft de centrale verdediger van FC Barcelona een maand niet gespeeld. Rijkaard: ,,Hij zou in principe kunnen spelen maar daar denk ik nog niet aan. Ik heb Frank gezegd dat ik hem er graag bij wil hebben omdat de aanwezigheid van de aanvoerder motiverend en stimulerend kan werken.''

Na de wedstrijd tegen WK-finalist Brazilië staat Oranje op 13 november (20.30 uur) in Eindhoven opnieuw voor een zware opgave. Tsjechië kwalificeerde zich voor het EK met de maximale score. In een groep met Schotland, Estland, Bosnië-Herzegovina, Litouwen en de Faröer Eilanden behaalde de EK-finalist van '96 in tien duels dertig punten. Rijkaard: ,,Dat moet voor ons de belangrijkste motivatie zijn voor deze interland. Daarnaast heb ik becijferd dat we van de tien wedstrijden tegen Tsjechen of Tsjechoslowaken er zes hebben verloren.''

Rijkaard heeft kort nadat de internationals zich woensdag in Noordwijk verzamelen een gesprek met Patrick Kluivert over de kritische uitlatingen die de spits deed na afloop van de interland tegen Brazilië. Kluivert was toen slecht te spreken over de tactiek met drie spitsen. Of het experiment met Bergkamp op de rechtervleugel een vervolg krijgt valt trouwens te bezien. Rijkaard: ,,Ik heb in mijn commentaar op deze wedstrijd gezegd dat het spelbeeld er goed uitzag. Zeker in de eerste helft. Maar ik heb me niet uitgelaten over een eventuele herhaling. We opereerden zo tegen Brazilië omdat ik Rivaldo door Winter wilde laten bewaken. Tsjechië speelt heel anders dan Brazilië en het kan best dat er andere aanpassingen noodzakelijk zijn.''