Ramsj

Gerrit Vermeer, Ben Rebel: Historische gids van Rotterdam,

14 wandelingen door de oude en nieuwe stad. Ingenaaid, Sdu 1994,

van ƒ49,90 voor ƒ14,95. De Slegte.

Gedetailleerde gids van ruim driehonderdvijftig pagina's, gericht op zowel de architectuur van Rotterdam als op de `bewoningsgeschiedenis' van de stad en de ontwikkeling van de haven. Overzichtelijke tekstweergave, met inspringende, cursieve route-aanwijzingen (`We nemen een kijkje in het zijstraatje rechts, de Piet Heynstraat') en vet gedrukte trefwoorden met uitleg (in dit geval: `Geboortehuis Piet Heyn'). De wandelingen voeren o.m. door Spangen, Delfshaven, Kralingen en de Alexanderpolder.

Norman Lebrechi: Requiem voor de muziek. Paperback, Gottmer 1996, van ƒ59,90 voor ƒ19,95. Steehouder Boeken Utrecht, Scheltema Holkema Vermeulen A'dam, Donner R'dam.

Ruchtmakend boek waarin Lebrechi van leer trekt tegen de huidige impresario's, festivaldirecteuren `en andere grote manipulatoren' die zijns inziens de eeuwenoude cultuur van de klassieke muziek aan het vernietigen zijn. Ook met de klassieke-muziekindustrie, in handen gevallen van louter `wapenhandelaren en gloeilampfabrikanten' is het niet best. Polemisch betoog, maar goed onderbouwd. Ook bij Scheltema en Donner: Opera, leren, luisteren en begrijpen van Alexander Waugh, een ware stoomcursus opera, bestaande uit een historische inleiding, een analyse van acht meesterwerken, een introductie tot vijftig andere belangrijke opera's en een cd met drieënveertig beroemde aria's. Ideaal boek voor mensen die eigenlijk een hekel hebben aan opera, maar er toch (uit schaamte misschien) meer van willen weten. Van ƒ49,90 voor ƒ19,95.

Jennifer Paterson and Clarissa Dickson Wright: Two fat ladies ride again. Ingenaaid, Ebury 1997,

van ƒ42,50 voor ƒ15,90.

The English Bookshop Amsterdam.

De twee `fat ladies' – bekend van hun smakelijke BBC-kookrubriek – trekken er weer opuit op hun ouderwetse motorfiets met zijspan, deze keer op weg naar een perfect verzorgde picknick en een cocktailparty in de Braziliaanse ambassade in Londen. Intussen geven ze tientallen recepten, van chocoladetaart en baklava tot aan diverse, voor een maag van het vasteland nogal zware ontbijtschotels met gerookte ham, niertjes en gevulde haringen.

Naast de twee `fat ladies' zijn er bij The English Bookshop ook nog Two serious ladies te vinden: de gelijknamige roman uit 1943 van Jane Bowles (1917-1973). Een klassiek geworden tragikomedie over twee vrouwen die zich losmaken van hun saaie, vastgelopen bestaan en hun eigen weg gaan volgen. Van ƒ31,30 voor ƒ5,90.

T.S. Eliot: Four quartets.

Gebonden, Ambo 1996, van ƒ49,90 voor ƒ25,-. Steven Sterk Utrecht.

Eveneens in 1943 verscheen Four quartets van T.S. Eliot, een cyclus van vier auto-biografische gedichten van elk ongeveer tweehonderd verzen. Het betreft hier de derde en `geheel herziene' (door vertaler Herman Servotte) druk van deze tweetalige uitgave. Mooie gedichten, of zoals Kees Verheul het in 1984 (NRC Handelsblad) wist te formuleren: `Fijne concretisaties in taal van een tegelijk sterke en subtiele geest, die zich door geen beschrijver of onderzoeker laat vangen.'

Bij Roelants Nijmegen ligt Nieuwe Psalmen in de ramsj, een bundel met ruim veertig bijdragen van Nederlandse en Vlaamse dichters (onder wie Tomas Lieske, Simon Vinkenoog en Anton Korteweg) die zich lieten inspireren door de aloude bijbelse Psalmen. Het voorwoord is van Kees Fens. Uitgever SUN, van ƒ24,50 voor ƒ5,-.

Paul Kerr: The Crimean war. Ingenaaid, Channel 4 Books 1997,

van ƒ46,10 voor ƒ19,90.

De Boekenmarkt Den Haag.

Levendig verslag van de Krim Oorlog, het hevige conflict dat in de jaren 1853-1856 werd uitgevochten tussen Rusland aan de ene kant en Turkije, Frankrijk en Engeland aan de andere. Het was de eerste oorlog waarin de strijdende partijen gebruik maakten van treinen, stoomschepen en de telegraaf, de eerste oorlog ook die in foto's werd vastgelegd. Boek staat vol met ooggetuigenverslagen van soldaten en zeelieden, dokters en verpleegsters.

Elizabeth Norfolk (ed.):

Miller's Antiques price guide. Gebonden, Miller 1998, van ƒ87,50 voor ƒ29,90. Ulysses Den Haag.

Millers befaamde `professional handbook' met de antiekprijzen van 1998. Meer dan achthonderd geïllustreerde pagina's, afgeladen met meubels, keramiek, glaswerk, juwelen en nog veel meer. Een kleine keuze voor een dure, maar onvergetelijke avond: een Victoriaanse, notenhouten leunstoel (500 Engelse ponden), Gulliver's travels in een prachtige editie uit 1930 (1600 pond), en een fles Glen Williams whisky uit 1890 (350 pond).

Daniel Arasse: Leonardo Da Vinci. Gebonden, Konecky 1997, van ƒ215,- voor ƒ99,75. Roelants Nijmegen.

De fraai uitgegeven Engelse vertaling van een Franse studie die in 1997 bekroond werd met de prestigieuze Malraux-prijs. Wat het boek onderscheidt van de vele andere Da Vinci-literatuur, is de grote samenhang die het aanbrengt tussen de uiteenlopende terreinen waarop Da Vinci werkzaam was: de cartografie en planologie, de mechanica en architectuur, de muziek, en de teken- en schilderkunst. Schitterend geïllustreerd, met onder meer een reeks weinig bekende tekeningen.