`Prodi gedraagt zich presidentieel in EU'

Binnen de Europese Commissie bestaat onenigheid over de manier waarop voorzitter Romano Prodi wil omgaan met het Europees Parlement en met de internationale pers.

Eurocommissarissen vinden dat Prodi zichzelf een `presidentiële' rol heeft toegedacht, zo zeggen goedingevoerde bronnen. Dit zou ten koste gaan van hun eigen publieke presentatie en van de betrekkingen van de hele Europese Commissie met de pers.

Sinds zijn aantreden afgelopen zomer is Prodi erop uit om de relatie te verbeteren met het Europees Parlement, die onder de vorige Europese Commissie zeer was verslechterd. Hij heeft daarom toegezegd het Parlement te informeren over besluiten van de Commissie voordat de pers wordt ingelicht. De meeste beslissingen worden door de Commissie collectief genomen op woensdagmorgen. Gebruik was om ze direct daarna aan de pers mee te delen, waarbij belangrijke besluiten door Eurocommissarissen zelf werden toegelicht.

Tijdens de vergadering van de Commissie vorige week heeft Prodi zijn collega's meegedeeld dat hij voortaan persoonlijk belangrijke besluiten in het Europees Parlement gaat presenteren. De Eurocommissarissen die verantwoordelijk zijn voor de portefeuilles waarover besluiten zijn genomen, mogen hem daarbij begeleiden. Prodi heeft de leden van zijn Commissie verzocht enkele uren over belangrijke besluiten te zwijgen, totdat zijn optreden in het Parlement is afgelopen. Volgende week gaat dit voor de eerste keer gebeuren, als Prodi in het Europees Parlement de mening van de Commissie gaat vertellen over de agenda van de Intergouvernementele Conferentie over de wijziging van het Verdrag van de Europese Unie. De verantwoordelijke Eurocommissaris, de Fransman Michel Barnier, zal hierover na de vergadering van de Commissie geen persconferentie geven.

Eurocommissarissen, die geacht worden niets over de discussie binnen de Commissie naar buiten te brengen, hebben na Prodi's aankondiging gezegd dat deze een ,,presidentieel systeem'' tot stand probeert te brengen. Zij hebben zich erover beklaagd dat zij beperkt worden in het naar buiten brengen van hun eigen mening bij zaken die tot hun competentie behoren. Bovendien maken zij zich zorgen over de verslechtering van de betrekkingen van de Commissie met de pers, die uren op de bekendmaking van belangrijke besluiten moet wachten.

Om zowel pers als parlement tevreden te stellen heeft Prodi de nieuw opgezette dienst woordvoering van de Commissie opdracht gegeven de meeste besluiten tegelijkertijd per e-mail naar het Parlement te sturen en mondeling aan de pers mee te delen. Maar over de belangrijke besluiten die Prodi zelf in het Parlement wil meedelen, moeten de woordvoerders net als de Eurocommissarissen enkele uren hun mond houden.

Deze gang van zaken draagt bij tot verslechtering van de toch al in korte tijd verzuurde betrekkingen tussen de in Brussel geaccrediteerde pers en woordvoerders van de Commissie. De meeste woordvoerders zijn de afgelopen maanden benoemd. Het betreft ambtenaren zonder ervaring met persvoorlichting. Onvolledige informatie leidt tot toenemende irritatie tijdens persconferenties.