Plan OM: informeer slachtoffer zedendelict

Het openbaar ministerie onderzoekt de mogelijkheid om slachtoffers van zedendelicten te informeren wanneer hun dader op vrije voeten komt. Dat heeft een woordvoerder van het OM verklaard.

De discussie over het volgen van zedendeliquenten laaide op na de dood van de 7-jarige Chanel Naomi Eleveld in Assen, die juli dit jaar werd verkracht en vermoord door een buurtbewoner. Dader Jan S. bleek eerder veroordeeld wegens verkrachting van een minderjarige. Minister Korthals (Justitie) toonde zich toen geen voorstander van het openbaar maken van de woonplaats van een vrijgelaten zedendelinquent. Wel wilde hij onderzoeken hoe politie en OM kunnen worden geïnformeerd.

Volgende maand stuurt Korthals een notitie over de kwestie naar de Tweede Kamer. Een woordvoerder van het ministerie bevestigt dat het OM een centrale rol krijgt bij de informatievoorziening. ,,Het OM krijgt de regie. Het kan per geval beslissen of alleen de autoriteiten of ook de slachtoffers op de hoogte moeten worden gebracht.'' Op welke manier het OM slachtoffers wil informeren staat nog niet vast. ,,Je zou je kunnen voorstellen dat we een brief sturen, waarin wordt gemeld dat de dader vrij is, maar niet in de buurt is komen wonen'', zegt een OM-woordvoerder.

Ook indien een dader wél terugkeert naar zijn oude buurt, kan een slachtoffer op de hoogte worden gebracht, zegt Justitie. ,,Dat komt de buurt toch wel te weten.'' Als de zedenpleger verhuist, zullen de nieuwe buren in ieder geval niet worden geïnformeerd. ,,We moeten eigenrichting voorkomen.''