Pfizer doet tegenbod op farmabedrijf

Het Amerikaanse farmacieconcern Pfizer heeft gisteren het hoogste vijandelijke bod ooit gelanceerd. Pfizer biedt 168 miljard gulden op Warner-Lambert. Daarmee probeert Pfizer de aangekondigde fusie van Warner-Lambert met American Home Products (AHP) te verhinderen.

Het tegenbod, ook in aandelen, is zo'n 14 procent hoger dan dat van AHP. Het verrassende bod van Pfizer, bekend van het medicijn Viagra, lijkt het begin van een overnamegolf in de farmaciesector.

Samen zouden Pfizer en Warner-Lambert de grootste producent ter wereld worden met een omzet van 59 miljard gulden, een beurswaarde van 464 miljard gulden en een onderzoeksbudget van 8,5 miljard gulden.

In de medicijnenmarkt van in totaal 630 miljard gulden hebben zelfs de grootste producenten een marktaandeel van minder dan zes procent. Met name bedrijven die de octrooien op hun belangrijkste medicijnen zien aflopen en geen veelbelovende nieuwe producten in hun `pijplijn' hebben zitten, kunnen tot een fusie gedwongen worden.

Tegelijkertijd met het bod heeft Pfizer een aanklacht ingediend tegen Warner-Lambert. Die twee bedrijven doen samen de marketing en verkoop van Lipitor, een middel tegen cholesterol en een van de best verkochte medicijnen ter wereld.

Onderdeel van die samenwerking was volgens Pfizer de afspraak dat Warner-Lambert zelfstandig zou blijven. Pfizer zei dat het de afgelopen maanden herhaaldelijk heeft geprobeerd een overeenkomst te sluiten over een fusie met Warner-Lambert, maar steeds werd afgewezen. Topman William Steere van Pfizer zou volgens de Wall Street Journal een serie brieven met de aanhef `Dear Lodewijk' hebben geschreven, die steeds scherper waren gefurmuleerd.

Warner-Lambert, dat wordt geleid door de in Nederland geboren Lodewijk de Vink, heeft de avances van Pfizer gisteren afgewezen. De Vink, die het bod te horen kreeg terwijl hij een live-interview gaf op televisie, zei in eerste instantie dat hij ,,vanzelfsprekend naar het bod van Pfizer zou kijken'', maar liet later weten dat hij de fusie met AHP wil doorzetten.

Het is de vraag hoe aandeelhouders zullen reageren op de biedingsoorlog. Het bod van Pfizer is ongeveer 10 miljard dollar hoger dan dat van American Home Products. Verwacht wordt dat AHP zijn bod zal verhogen. Het bedrijf is al enige tijd op zoek naar en partner.

Vorig jaar mislukten fusiebesprekingen met achtereenvolgens het Amerikaanse Monsanto en het Britse SmithKlineBeecham. Een derde mislukking op rij zou de positie van het bedrijf ernstig verzwakken.