Pas verschenen

Fernand Auwera: Willem Elsschot. De Prom, 126 blz. ƒ24,90

Ter gelegenheid van de verfilming van Lijmen en Het Been schreef scenarioschrijver Fernand Auwera een biografisch boekje over Elsschot.

Ook gaat hij in op de verfilming van de twee romans. Met foto's.

Erik Bindervoet: De schilder en zijn model. De Harmonie, 117 blz. ƒ37,50

Tweede deel van de poëziecyclus De laatste dagen van de wereld als wil en voorstelling, blauw, waarvan het eerste deel De saaiste jongen ter wereld eerder dit jaar verscheen.

Delen van het gedicht werden door de auteur voorgelezen in het radioprogramma De Avonden en onder meer gepubliceerd in Hollands Maandblad.

Willem Brakman: De koning is dood. Querido, 198 blz. ƒ39,90

Nieuwe roman van Willem Brakman (1922) die zich afspeelt in zijn geboorteplaats Den Haag, waar rond de Hofvijver in een stelsel van catacomben en gangen een koning met zijn getrouwen huist.

Brakmans werk, inmiddels meer dan vijfenveertig romans en verhalenbundels, werd onder meer bekroond met de P.C. Hooftprijs.

Jeroen Brouwers: De zwarte zon. Atlas, 280 blz. ƒ39,90

Als pendant van De laatste deur, Brouwers' boek uit 1983 over zelfmoord in de Nederlandse letteren verschijnt nu een bundeling van vijftien essays over in hoofdzaak buitenlandse schrijvers-zelfmoordenaars uit de twintigste eeuw. Hart Crane, André Baillon, Jean Améry, maar ook Adriaan Venema.

Eva Gerlach: Voorlopig verblijf. Gedichten 1979-1990.

De Arbeiderspers, 100 blz. ƒ29,90

Eva Gerlach koos voor deze uitgave vijfenzeventig gedichten, afkomstig uit zes eerder verschenen, maar niet meer in druk beschikbare bundels, vanaf haar debuut Verder geen leed (1979) tot In een bocht van de zee (1990).

Licht is de wind der duisternis.

Over Lucebert. Historische Uitgeverij, 376 blz. ƒ57,50

Elf auteurs, waaronder Hans Groenewegen, Gillis Dorleijn en Anja de Feijter over de poëzie van Lucebert (1924-1994). Met niet eerder gepubliceerde documenten, brieven en foto's.

Gerard Reve: Verzameld werk deel 3. L.J. Veen, 694 blz. ƒ89,90

Derde deel van het Verzameld Werk van Gerard Reve bevat de werken uit de periode 1975-1980. Opgenomen zijn Een Circusjongen, Een Eigen Huis, Oud En Eenzaam en Moeder En Zoon.

C.P. Snow: Wandelgangen van de Macht (Corridors of Power). Vert. Peter Abelsen, Balans, 400 blz. ƒ45,-

Vijfendertig jaar geleden schreef C.P. Snow (1905-1980), beroemd door zijn boek De Masters, deze roman die zich afspeelt in het Engeland van de jaren vijftig dat gekenmerkt wordt door machtspelletjes en politieke manipulaties.

NON FICTIE

Koos van Weringh: Van de kip en de gans. Aantekeningen over Nederlandse en Duitse complexen.

Jan Mets, 127 blz. ƒ25,-

Nuchtere notities van de emiritus hoogleraar criminologie Van Weringh die al jaren in Duitsland woont.

Over anti-Duitse sentimenten in Nederland en de Duitse verbazing daarover, over onoverbrugbare verschillen en verrassende overeenkomsten.

Marian Pankowski:

De planeet Auschwitz. Lotgevallen.

Van Gennep, 80 blz. ƒ24,90

De Pool Pankowski (1919) overleefde drie concentratiekampen, maar weigerde een halve eeuw lang erover te lezen en te schrijven. Nu verschijnen dan even genuanceerd als beknopt zijn herinneringen.

Na de oorlog vestigde hij zich in België, waar hij hoogleraar Poolse taal- en letterkunde werd.

Ries Roowaan: Herdenken in Duitsland. De centrale monumenten van de Bondsrepubliek, 1949-1993.

Boom, 263 blz. ƒ44,50

Studie over de nawerking van het Derde Rijk in Duitsland aan de hand van de monumenten die aan de slachtoffers van het nazi-regime en de Tweede Wereldoorlog zijn gewijd. De teksten op de monumenten worden opgevat als `de taal van de staat' en zijn dan ook politiek beladen. Monumenten zijn dan ook niet zelden onderwerp van ernstige debatten.

Leo van Bergen: Zacht en eervol. Lijden en sterven in een Grote Oorlog.

Sdu Uitgevers/Standaard Uitgeverij,

455 blz. ƒ69,90

De massaslachtingen aan de fronten tijdens de Eerste Wereldoorlog brachten aan beide zijden niet alleen materiële vernietiging, dood en lichamelijk leed op ongekende schaal teweeg, maar ook psychisch lijden.

In dit boek worden de psychologische effecten van de oorlog op de soldaten van het westelijke front behandeld en de medische pogingen om daar mee om te gaan.

Donald Niedekker en Harold Naayer: Berlijn/Berlijn.

Elmar, 128 blz. ƒ24,50

Fotograaf Naayer en journalist Niedekker togen naar Berlijn en deden verslag van wat zijn zagen van het oude en het nieuwe Berlijn. Foto's en verhalen over een stad en zijn bewoners en de veranderingen van de laatste tien jaar.