Omstreden Gil y Gil trekt zich terug

Jesús Gil y Gil, burgemeester van Marbella en eigenaar-directeur van de voetbalclub Atlético Madrid, zal zich niet presenteren als kandidaat voor het Spaanse parlement bij de verkiezingen in maart. Op gedragen toon en in fel contrast met zijn gebruikelijke donderspeeches, verklaarde Gil gisteren zijn terugtreden uit de waarschuwingen van zijn artsen dat hij op een herseninfarct aankoerst. ,,Tegen mijn wil treed ik terug uit de politiek omdat ik niet wil eindigen in een rolstoel'', aldus de omstreden grootondernemer.

De populist Gil, leider van de partij G.I.L. (Grupo Independiente Liberal), zwaait al jaren de scepter in het Zuid-Spaanse Marbella. Door in te spelen op de onvrede over het wanbeleid van de gevestigde politieke partijen en geholpen door zijn imago van mannetjesputter, wist Gil bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen grote winsten te boeken in Ceuta en Melilla, de Spaanse enclaves in Marokko. Tegen Gil loopt een juridisch onderzoek wegens het wegsluizen van gemeentegelden uit Marbella voor shirtreclame bij Atlético Madrid. Volgens zijn tegenstanders weet Gil zijn positie van burgemeester, bouwondernemer en voetbaldirecteur op nog veel bredere schaal te benutten voor het plunderen van de gemeentekas.

Zijn mogelijke kandidatuur voor het Spaanse parlement zorgde voor danige onrust bij zowel links als rechts, omdat uit enquêtes bleek dat G.I.L. op een twaalftal zetels in het parlement kon rekenen. Velen meenden dat Gil zijn positie als parlementslid zou kunnen misbruiken om mogelijke strafvervolging te ontgaan. De afgelopen weken barstte er dan ook een breed offensief in de pers los met belastend materiaal tegen Gil. Deze zei gisteren dat hij het slachtoffer is geworden van een ,,anti-Gil pact''. Gil wil zich nu concentreren op zijn voetbalclub, het burgemeesterschap en het schoonwassen van zijn imago: ,,Ik zal bewijzen dat ik nog geen cent heb gestolen.''