Olympisch elftal treft Belgen op weg naar Sydney

Enkele uren voorafgaand aan de oefeninterland Nederland-Tsjechië trapt het olympisch elftal volgende week zaterdag in Heerenveen af voor de eerste play-offwedstrijd tegen Jong België.

De return is op 17 november in het Belgische Moeskroen. De winnaar van de twee duels neemt in mei 2000 deel aan het EK voor spelers tot 21 jaar.

De eerste vier van dit evenement, dat wordt georganiseerd door een van de deelnemers, kwalificeren zich voor de Olympische Spelen in Sydney (september 2000). Ondanks het vroege tijdstip vindt bondscoach Han Berger het ongelukkig dat het Nederlands elftal op dezelfde dag ook een interland afwerkt. ,,Dat kan de aandacht van onze wedstrijd alleen maar afleiden.''

Berger reageerde gisteren cynisch op RKC-trainer Martin Jol, die hem in een interview attendeerde op de vorderingen van zijn pupil Tim Cornelisse. De rechtsback staat op de standby-lijst voor het geval spelers na de eerste wedstrijd uit de selectie wegvallen met blessures of schorsingen. Berger: ,,Ik heb me geërgerd aan de bemoeienissen van Jol. Ik vond het een slechte manier van communiceren. Ik heb hem al eens informatie gestuurd over Van der Leegte en daar nooit reactie op gehad. Cornelisse staat al heel lang op mijn lijst. Maar voorlopig heb ik voldoende alternatieven, bijvoorbeeld met Jaliens.''

Commotie was er ook over de beschikbaarheid van Vitesse-speler Theo Janssen. Weliswaar niet voor het olympisch elftal, hoewel de 18-jarige middenvelder gezien zijn talent daarvoor in aanmerking zou kunnen komen. Voorlopig is hij ondergebracht bij het vertegenwoordigende elftal voor spelers tot 18 jaar. Maar daarvoor heeft hij bedankt. Janssen misdroeg zich vorig seizoen bij het toernooi in Toulon. Berger: ,,We hebben in een constructief gesprek wat dingen uitgepraat. Maar enkele dagen later gaf hij er de voorkeur aan met Vitesse tegen Cambuur te spelen in plaats van het elftal onder 18. Terwijl onze competitieleider bereid was deze wedstrijd te verplaatsen.''

Volgens KNVB-directeur Van Eijden heeft Vitesse geen druk uitgeoefend op Janssen. ,,Het is de beslissing van de speler geweest.'' Berger maakte vervolgens duidelijk dat hij nog niet op Janssen zit te wachten. ,,Al zou hij wel voor ons willen spelen, Janssen heeft Van der Leegte, Musampa en De Jong nog voor zich in het olympisch elftal.''