Mathilde!

Niet in alle opzichten hoeven we jaloers te zijn op België – zie het verbod van de satirische roman van Herman Brusselmans – maar op één gebied valt er moeilijk aan te ontkomen: de keuze van de toekomstige koningin.

Ik zag gisteren op de Belgische tv de live-reportage van de intocht van het toekomstige koningspaar Filip-Mathilde in Leuven. Meestal krijg ik snel genoeg van dergelijke uitzendingen, maar mijn belangstelling werd nu opeens zo hevig dat ze in huiselijke kring argwaan begon te wekken: ,,Zie je soms wat in die vrouw?''

Ik zag inderdaad erg veel in die vrouw. Het is waar, als ze een bocheltje had gehad en een haar op haar onderkin, zou ik minder enthousiast zijn geweest. De natuur is wreed, maar dat wisten we al.

Mathilde is niet alleen heel mooi, ze kan ook goed met mensen omgaan.

Ze moest met haar aanstaande man – meer het traditionele type van de wat pummelig-onhandige troonpretendent – een route van een minuut of twintig langs het publiek naar het stadhuis afleggen. Het werd een

triomftocht die tweemaal zo lang duurde. Ze had voor iedereen een glimlach en een aardig woordje. Een Belgische student die om een kus vroeg (,,Ik had met mijn vrienden om een bak bier gewed'', zei hij later), kreeg er ook een, al vroeg ze nog wel even heel vlug toestemming aan Filip.

De ideale schoondochter dus. Het Belgische publiek raakte er helemaal ontregeld van. Mannen schoten vol, moedertjes begonnen alvast kleertjes te breien. Een greep uit de straatinterviews. Vrouw: ,,Ik denk dat ze alle gaven heeft die God heeft gegeven. Andere vrouw: ,,Wat 'n lief meske.'' Burgemeester Tobback: ,,Ze is enorm geschikt voor dit vak.'' Verslaggever: ,,Lijkt ze niet op koningin Astrid?''

Er is voor een koningshuis geen beter propagandawapen dan een geslaagde koningsbruid. In de uitzending werd herhaaldelijk opgemerkt dat de Belgen hun scepsis ten opzichte van hun koningshuis opeens en masse laten varen. Ik moest even aan Nederland denken. Hoe zouden doorgewinterde republikeinen als Pierre Vinken en Martin van Amerongen op Mathilde reageren? Ze lijken me mans genoeg om al hun bezwaren opzij te zetten, mits ze haar maar één keer mogen aanraken – wat Eef Brouwers van de RVD best wil regelen.

Ook wij hebben dus een Mathilde nodig. Zij zet de standaard voor prins Willem-Alexander. Die is voorlopig nog in de slag met ene Maxima. Een stoot, zeker, maar is ze ook nog méér dan dat? Dat wordt nu vanuit Huis ten Bosch vermoedelijk driftig onderzocht.

Keren we terug naar Mathilde. Enig medelijden welde bij me op terwijl ik haar met de autoriteiten in de weer zag. Ze schijnt niet van bier te houden, maar ze moest op het stadhuis toch een stevige pot Leuvense uilenzeik legen. Het wilde maar niet lukken. Op de achtergrond schichtten enkele Belgische politici, bekend van duistere corruptiedrama's, voorbij.

Ach meske, dacht ik, neem toch een leuke jongen uit het volk.