Laurus koopt supermarkten Groenwoudt

Supermarktconcern Laurus neemt de honderd supermarkten van de Groenwoudt Groep over. Daardoor stijgt de omzet van Laurus in Nederland met zo'n 1,4 miljard gulden.

Laurus heeft nu een Nederlands marktaandeel van ruim 27 procent. Daarmee is het nummer twee na Ahold, eigenaar van Albert Heijn en Schuitema die samen 38 procent van de markt bedienen.

,,Dit past perfect in onze strategie'', zegt bestuursvoorzitter W. Angenent van Laurus vanochtend in een telefonische toelichting. ,,Wij willen naar een marktaandeel van 30 procent.''

De onderhandelingen zijn volgens Angenent in zeer korte tijd afgerond. ,,Doordat de supermarkten van A&P te koop zijn gezet, is de markt in beweging gekomen. Er wordt veel gepraat.''

Over de Nederlandse A&P-supermarkten, die een omzet hebben van 1,7 miljard gulden en een marktaandeel van 3,3 procent, wil Angenent niets zeggen wegens een geheimhoudingsplicht. ,,Ik mag zelfs niet zeggen of we in onderhandeling zijn.'' Laurus geldt in de branche als een van de belangrijkste kandidaten voor de A&P-winkels, nu nog eigendom van het Duitse Tengelmann.

Groenwoudt concentreert zich nu op drogisterijen en parfumerieën. ,,Dat deel was niet te koop'', zegt Angenent. ,,En we hadden het ook niet willen hebben. We zijn een puur supermarktbedrijf. Je kan niet zowel in honkbal als in basketbal in de major league spelen. Groenwoudt heeft dezelfde keuze gemaakt, heel verstandig.''

De Groenwoudt-supermarkten hanteren de formule-namen Groenwoudt en Nieuwe Weme. Daarnaast horen de twee succesvolle `Lekker & Laag' winkels tot het concern. Die namen blijven gehandhaafd, zegt Angenent, die al de formules Edah, Konmar, Basismarkt, Spar en Super De Boer moet coördineren. ,,Het voordeel van schaalgrootte zit 'm niet in de naam op de gevel'', zegt Angenent, ,,maar juist in logistiek, inkoop en kennis over het assortiment.''

Wat Laurus betaalt voor de overname is niet bekendgemaakt. Een schatting van 0,5 tot 0,7 maal de omzet, wat neerkomt op 700 miljoen tot 1 miljard gulden), noemt Angenent te hoog.