Internationaal

LONDEN

De publicatie vanmiddag van cijfers over de loonontwikkeling in de Verenigde Staten wierp haar schaduw vooruit op de Europese beurzen. De beleggers, net bekomen van wekenlange speculaties over de gisteren geëffectueerde renteverhoging door de Europese Centrale Bank (ECB), deden het vanmorgen rustig aan. Als de stijging van de Amerikaanse uurlonen hoger uitvalt dan de 0,3 procent die economen verwachten, is er een kans op een rentestijging in de VS. Het overnamegevecht rond farmacie-concern Warner-Lambert, waarop Pfizer een vijandig bod heeft gedaan, gaf de farma-aandelen een positieve impuls. Al enige dagen voedt Warner-Lambert, dat zelf met American Home Products in zee wil, de hoop bij beleggers op een fusiegolf in de Europese medicijnenindustrie. Op de Londense beurs schoot de koers van SmithKline Beecham 6,6 procent omhoog na geruchten over een bod van Glaxo Wellcome. Glaxo schoot door ditzelfde bericht met 4,4 procent omhoog. Aan de andere kant zorgde Unilever, dat een winstdaling van 16 procent bekendmaakte, voor een domper met een koersdaling van 9 procent. De FTSE-index daalde 7,7 punten naar 6.323,6 punten.

FRANKFURT

Op de beurs van Frankfurt, die nogal zorgelijk was over de Amerikaanse looncijfers, waarde de farmafusie nadrukkelijk rond. Bayer ging met nog eens een procent omhoog tot 39,70 euro, terwijl Hoechst een derde procent steeg tot 42,83 euro. Hoechst presenteerde een winststijging van 69 procent over de eerste negen maanden, maar bedierf het eigen feestje met de aankondiging van een eenmalige voorziening voor herstructurering. Het aandeel bleef nagenoeg gelijk op 45,31 euro. De DAX-index daalde 28,36 punten tot 5.607,26 punten.

PARIJS

De Amerikaanse looncijfers temperden de stemming op de beurs van Parijs, die de laatste dagen nogal euforisch was. De afgelopen week sloot de toonaangevende CAC-index steeds op een record. Rondom het middaguur stond de CAC 15,49 punten lager op 4.928,25 punten. Handelaren schreven dat, behalve aan de Amerikaanse lonen, toe aan winstnemingen. Daardoor blijft de grens van 5.000 punten nog even buiten bereik. De nieuwkomers in de CAC-index, Alsthom en Aerospatiale-Matra, daalden met respectievelijk 3,5 en 2,3 procent.

TOKIO

De beurs van Tokio eindigde vrijwel onveranderd met een minieme winst voor de Nikkei-index van 6,77 punten. De slotstand van de index bedroeg 18.354,90.

NEW YORK

De belangrijkste graadmeter van de beurs in New York, de Dow Jones-index, sloot gisteren op 10.639,57 punten, een winst van 30,51 punten.