Hakketakken

Het Nederlandse bedrijfsleven tracht Amerikaanse invloeden zoveel mogelijk buiten de deur te houden. Opties verstrekken? Alleen omdat de internationale concurrentie dat eist. Vijandige overnames? Wij fuseren liever op basis van gelijkwaardigheid.

Maar af en toe krijgt ook de buitenwereld een idee van wat zo'n gelijkwaardige fusie inhoudt. Niets: wie betaalt bepaalt.

Onlangs `fuseerde' Delta Lloyd met Nuts Ohra, dat in problemen is geraakt door torenhoge verliezen. Een paar weken later stelt Delta Lloyd, alle gelijkwaardigheid ten spijt, orde op zaken: het beruchte `teakwoodfonds' van Ohra wordt beëindigd. Het product blijkt plotseling ,,een onverantwoord risico'' te zijn. De financieel directeur van Ohra noemde het beleggingsfonds bij de lancering `een loterij zonder nieten'.

Na de overname door Delta Lloyd blijken de teakboompjes plotseling niet meer tot in de hemel te groeien. En dus mag Ohra bekendmaken te stoppen met het sterk bekritiseerde fonds. ,,We hebben de knoop zelfstandig doorgehakt'', verklaarde een Ohra-bestuurder ferm.

Jammer dat de Ohra-man de herinnering aan de grappige radiospotjes van Delta Lloyd niet kan wegnemen: die staken tot voor kort de draak met de Ohra-beleggingen. ,,Ach boompje, groei toch wat. Wil je wat drinken?'' Dat spotje, onthullen bronnen binnen Delta Lloyd, is echter nooit een persiflage geweest op de teakbomen. Gelijkwaardige partners neem je niet in het ootje.