Fruitconcern Dole schrapt 9.000 banen

Het Amerikaanse fruitconcern Dole wil over de hele wereld 9.000 werknemers kwijt, ongeveer 20 procent van het totale aantal banen. Het concern gaat de productie van bananen met 17 procent beperken, onder meer omdat er op de wereldmarkt een overschot is ontstaan. Er gaan vijftien distributiecentra dicht, voornamelijk in Oost-Europa en Rusland. Dat heeft de directie van Dole gisteren bekendgemaakt. Het concern is ook actief in West-Europa, met name in Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje en Italië.

De onderneming leed in het derde kwartaal van dit jaar een verlies van 8 miljoen dollar (16,7 miljoen gulden) tegenover een winst van 15,6 miljoen dollar in dezelfde periode van vorig jaar. Niet alleen de prijsdaling op de wereldmarkt is de oorzaak van het verlies. Dole ondervindt ook nog altijd de gevolgen van de schade die de orkaan Mitch vorig najaar aanrichtte op zijn bananenplantages in Midden-Amerika. Vorst op plantages in Californië heeft het resultaat ook aangetast. (ANP)