Export boven 400 miljard gulden

De waarde van de Nederlandse export van goederen heeft de afgelopen twaalf maanden het bedrag van 400 miljard overschreden. Daar bovenop komen nog eens enkele tientallen miljarden voor de uitvoer van diensten en aangenomen werk in het buitenland. Deze berekening openbaarde voorzitter mr. A. van Riemsdijk gisteren aan zijn organisatie van exporteurs Fenedex. ,,Onze welvaart komt voor het overgrote deel voort uit de export'', concludeerde de exportvoorzitter. Ook België kent als klein land met veel buitenland een vergelijkbaar cijfer.

Ruim driekwart van de uitvoer gaat naar landen binnen de EU. Volgens Van Riemsdijk blijkt daaruit dat Nederland, meer dan andere lidstaten, de kansen benut die de Europese marktintegratie biedt. De Fenedex-voorzitter maakt zich wel zorgen over de teruggang in de export naar Duitsland. De uitvoer naar `onze grootste markt' is de afgelopen zeven maanden met 2,6 procent gedaald. Buiten Europa zit vooral de export naar Argentinië in de lift met een plus van 20 procent. (ANP)