Eurorente half procent verhoogd

Op de financiële markten is overwegend gunstig gereageerd op het besluit van de Europese Centrale Bank gisteren om de geldmarkttarieven te verhogen met een half procent. Het belangrijkste rentetarief, de basis-herfinancieringsrente, ging omhoog van 2,5 procent tot 3 procent.

Op de obligatiemarkt stegen de koersen gisteren en vanmorgen in een reactie op het nieuws, en kon de tienjaars-rente naar beneden met 0,06 procentpunt naar 5,16 procent. Dat is de laagste tienjaars-rente sinds begin september. De Europese aandelenbeurzen sloten gisteren tussen de een en twee procent hoger, maar namen vanmorgen weer gas terug.

De renteverhoging is de eerste die de ECB, die sinds begin dit jaar het monetaire beleid voert voor de elf eurolanden, doorvoert. ECB-president Duisenberg zei dat voor een relatief grote stap van een half procentpunt is gekozen, omdat bij een verhoging met een kwart de verwachting zou zijn gerezen van een spoedige, tweede, renteverhoging. Hij sloot verdere renteverhogingen niet uit, maar wilde niet ingaan op wat een `neutrale' rente voor euroland zou moeten zijn.

Duisenberg wees op de hoge groei van de geldhoeveelheid, de kredietverlening en de producentenprijzen als reden voor de maatregel, die moet voorkomen dat de inflatie volgend jaar te snel stijgt. Ook noemde hij het risico van grote loonstijgingen in sommige regio's van de eurozone. Hij zei dat het besluit gisteren in de raad van bestuur van de ECB bij consensus is genomen.

Ook de Bank of England en de Deense centrale bank verhoogden gisteren hun rentes, met een kwart procentpunt.

De rentestap van de ECB maakt kortetermijnleningen, zoals consumptief krediet of rood staan, duurder. Gezien de gunstige reactie op de obligatiemarkt, zou de hypotheekrente wellicht juist wat kunnen dalen.