Europees avontuur voor Vitesse ten einde

De toekomstige trainer van Vitesse heeft dit seizoen geen verplichtingen meer op Europees niveau. Het gedroomde wonder tegen Racing Lens, dat vorige week met 4-1 won, bleef gisteravond in het Gelredome uit. De Arnhemse ploeg moest in de tweede ronde van het UEFA-Cuptoernooi genoegen nemen met een kleurloos gelijkspel: 1-1.

Vitesse, dat voor het eerst dit seizoen op Europees niveau zonder de opgestapte trainer Neumann speelde, miste in de return vooral aanvalskracht. De thuisclub was veel in balbezit, speelde ook voornamelijk op de helft van de Franse tegenstander, maar kwam nauwelijks in scoringspositie. Mede daardoor kwam een roemloos einde aan het Europese avontuur.

,,We wilden er een echte wedstrijd van maken en dat is gelukt'', zei na afloop interim-coach Sturing. ,,We hebben keihard gewerkt. Ik kan de spelers geen verwijten maken. Maar er zat helaas geen stunt in.''

Vitesse opende het duel onstuimig. De Franse ploeg liet zich in de beginfase evenmin onbetuigd. Door de agressieve instelling bij beide teams ontstond veel irritatie. Al na een minuut of tien had scheidsrechter Brugger uit Oostenrijk opstootjes moeten sussen.

Vitesse moest aanvallen en scoren, maar miste daarvoor een belangrijke voorwaarde: vleugelspitsen. Evenals in de voorgaande competitiewedstrijd tegen FC Utrecht (3-1) was Van Hooijdonk een eenzame frontsoldaat.

Vitesse, zonder Sikora maar wèl weer met Kreek, mocht een voorbeeld nemen aan Racing Lens. Evenals in de thuiswedstrijd speelde de nummer dertien van de Franse competitie weer met drie aanvallers. Die gedurfde tactiek leverde in de eerste helft ook de beste kansen op. Vooral in de 22ste minuut was het beweeglijke Lens dicht bij een treffer. Rechtsbuiten Coridon leek een knappe solo te bekronen met een doeltreffend schot. Op de doellijn bracht Stefanovic op miraculeuze wijze redding.

,,Op dat moment had het voor ons al gebeurd kunnen zijn'', erkende Sturing. ,,Mentaal zou dat voor de spelers heel zwaar geweest zijn. Nu bleven ze tot aan de laatste minuut toch nog geloven in een positief resultaat.''

Vitesse was machteloos in de eerste helft. De thuisploeg speelde in een te laag tempo, met te weinig raffinement en creativiteit. Vooral het gebrek aan snelle, individuele acties op de vleugels werkte verlammend. Vitesse kreeg niet één uitgespeelde kans.

Na de pauze volhardde Vitesse in voorspelbare combinaties. Na een uur leek Van Hooijdonk de rebound van een schot van Van Hintum tot doelpunt te promoveren. Libero Ismaël redde ternauwernood via de lat. In de 64ste minuut was het dan toch raak. Kreek scoorde uit een vrije trap via de muur, 1-0.

De treffer bracht niet meer overtuiging bij Vitesse. Het spel bleef rommelig. Grozdic verdiende nog wel een strafschop na een charge van Ismaël, maar kreeg hem niet. Met een fraaie volley voorkwam Blanchard in blessuretijd een nederlaag voor Lens: 1-1. (ANP)