Engelse moeder haalt streep door Schotse plannen

De Schotse voetbalbondscoach Craig Brown heeft met het oog op de aanstaande tweekamp met Engeland een fikse tegenvaller te verduren gekregen. Hij dacht de succesvolle aanvaller David Johnson van Ipswich Town te kunnen selecteren, maar kreeg deze week op het laatste moment te horen dat de in Jamaica geboren speler een Engelse moeder heeft en dus alleen voor Engeland mag uitkomen. ,,Dat was een onaangename verrassing'', zei Brown, die niet al te ruim in zijn spitsen zit.

Aanvankelijk leek het of de 23-jarige Johnson vrij mocht kiezen voor welk land in Groot-Brittannië hij wil spelen. Hij is namelijk in het bezit van een Brits paspoort. Wales toonde het eerst interesse voor Johnson, die dit seizoen al tien keer voor Ispwich heeft gescoord. Maar Brown nam hem twee weken geleden mee naar de Champions-Leaguewedstrijd tussen Glasgow Rangers en PSV in het volle Ibrox Park. Johnson was onder de indruk van de sfeer en zegde Brown toe voor Schotland te zullen uitkomen. ,,Ik zal met passie en trots voor de Schotten voetballen'', beloofde hij toen.

Dat gaat nu niet door, nadat de Schotse voetbalbond de afkomst van de speler heeft onderzocht. Johnson wist zelf ook niet dat zijn natuurlijke moeder uit Engeland komt. Brown had de speler willen opstellen in de twee duels tegen Engeland op 13 en 17 november. De winnaar mag volgend jaar aan het EK meedoen.

Net als Brown maakte ook de Engelse bondscoach Kevin Keegan gisteren zijn voorlopige selectie bekend. Hij koos onder anderen voor Andy Cole van Manchester United. Dat wordt als verrassend beschouwd, omdat de spits in zijn afgelopen weekeinde uitgekomen autobiografie kritiek had op de Engelse aanvoerder Alan Shearer. Cole beweert dat zijn collega-aanvaller al jaren een voorkeursbehandeling krijgt van de Engelse bondscoaches. Reactie van Keegan: ,,Andy maakt doelpunten voor Manchester United en moet ik hem dan niet selecteren voor iets dat hij heeft gezegd in een boek?''