Conflict: geen Franse kranten in Nederland

Nederlandse abonnees van een aantal Franse bladen ontvangen sinds 1 november hun krant of tijdschrift niet meer. De bladen zijn ook niet in de kiosken verkrijgbaar. Het gaat om de kranten Le Monde, Le Figaro en Libération en de weekbladen L'Express en Le Nouvel Observateur. Oorzaak is een conflict tussen de Franse uitgevers en importeur Audax.

Audax nam per 1 september het bedrijf Edipress over, dat tot dan toe importeur was van de Franse bladen. Vanaf 1 november zou Audax zich met de import bezighouden. ,,Audax meent dat de Fransen de abonneebestanden niet correct hebben overgedragen'', zegt een woordvoerder van agent Swets & Zeitlinger in Lisse dat als intermediair tussen importeur en de abonnees fungeert. ,,Swets & Zeitlinger en andere Nederlandse abonnementen-leveranciers kunnen momenteel niet over de Franse titels beschikken''. Een woordvoerster van Audax bevestigt alleen dat er ,,problemen'' zijn ontstaan met de Franse uitgevers. Ze kan wel melden dat Le Monde, Le Figaro en Libération vanaf morgen ,,vrijwel zeker'' weer in de kiosken liggen.