Belegger laat tegenvallend Unilever vallen

Voedingsconcern Unilever beleefde vanmorgen een ongekende koersval, nadat beleggers zich ontevreden toonden over de voorbeurs vrijgegeven cijfers over het derde kwartaal.

Dat Unilever geen winstprognose afgaf droeg bij aan de slechte ontvangst van de derde-kwartaalwinst, die met 16 procent daalde. Het aandeel Unilever kelderde met 10 procent tot 56,20 euro. Unilever, dat zwaar weegt in de AEX-index, was verantwoordelijk voor de daling van die graadmeter met een vol procent.

De AEX deed het dan ook flink slechter dan de meeste andere Europese beurzen. Die namen vanmorgen gas terug na hun gunstige reactie op de renteverhoging die de Europese Centrale Bank gisteren bekendmaakte. De ECB verhoogde de basis-herfinancieringsrente, bij beleggers beter bekend als de repo-rente, met een half procentpunt tot 3 procent.

De AEX-index daalde vanmorgen met 7,78 punten tot 576,98 punten, een val van 1,3 procent. Winstnemingen na de stijging van gisteren waren, met het effect van Unilever, de voornaamste oorzaak. De fundamentele factoren achter de aandelenkoersen verbeterden juist. De lange-termijnrente daalde op de obligatiemarkt tot 5,13 procent, het laagste peil sinds begin september, en de euro bleef op 1,039 dollar per euro laag tegenover de Amerikaanse munt.

In de technologiesector tekenden zich grote verschillen af. Het aandeel Philips daalde met 6 eurodubbeltjes tot 103,90. ASML, waarin Philips een belang van ongeveer een kwart heeft, steeg met 1,15 tot 76,10 euro.

Telecombedrijf Versatel wist ook vanmorgen te stijgen. De koers van het aandeel steeg met 15 eurocent naar 17,75 euro. De afgelopen dagen spoot het fonds omhoog. Vorige week nog noteerde het telecombedrijf, dat een omvangrijk kabelnetwerk in de Benelux bouwt, nog een koers van 11,90 euro. De financiële waarden ABN Amro en ING stonden op een licht verlies. ABN Amro leed enigszins onder het feit dat de bank, als een van de grote crediteuren van het Koreaanse Daewoo, nog niet duidelijk krijgt of, en zoja hoeveel, schade zij lijdt bij een sanering van de omvangrijke schuldenlast van het Koreaanse concern.

Berichten uit de Verenigde Staten dat consumentenorganisaties Aegon dreigen met een boycot, als de verzekeraar geen zitting neemt in een commissie die claims van Joodse polishouders uit de Tweede Wereldoorlog gaat wegen, hadden geen effect op het aandeel. Aegon noteerde onveranderd.

KLM leed aanvankelijk een eurokwartje koersverlies nadat de zakenbank Theodoor Gilissen de winstprognose voor de luchtvaartmaatschappij verlaagde. In de loop van de ochtend trad herstel op.

Koninklijke Olie verloor vanmorgen opnieuw terrein. ING Barings schat dat de winst per aandeel van het olieconcern verder zal dalen. Nadat het fonds gisteren 3 procent inleverde, ging vanochtend 2 procent van de `Olies' af.