Aegon in VS met boycot bedreigd

Het Joods Wereld Congres (JWC) dreigt de Nederlandse verzekeraar Aegon met sancties en een consumentenboycot in de Verenigde Staten, waar de onderneming erg gevoelig is voor eventuele acties. Aegon krijgt tot december de tijd om zitting te nemen in een internationale onderzoekscomissie voor polissen van joden die de holocaust niet hebben overleefd.

Dit heeft het JWC gisteren bekendgemaakt in New York, maar Aegon zegt nooit contact te hebben gehad met het JWC. Aegon, dat de koers van het aandeel vanmorgen aanvankelijk licht zag dalen, is de eerste van acht verzekeraars die van het JWC in de commissie moeten gaan zitten. Sinds de overname van de verzekeraar Transamerica voor 10 miljard dollar haalt Aegon tweederde van zijn winst uit de VS. Dat maakt de onderneming ,,kwetsbaar voor dreigementen'', zei JWC-directeur Steinberg tegen het persbureau Reuters.

Een eerdere poging om toe te treden tot de commissie van de voormalige minister Eagleburger, in juli, mislukte door een meningsverschil over de voorwaarden. De commissie eist dat Aegon een lijst overhandigt met daarop alle polishouders voor en gedurende de Tweede Wereldoorlog. Volgens Aegon moet de ,,kwestie van namen in Nederland worden afgehandeld''.

Woordvoerder Naftaniël van het Centraal Joods Overleg (CJO), dat in Nederland werk maakt van slapende polissen, noemt de eis van het JWC ,,onmogelijk'' in te willigen. ,,Polissen die zijn uitgekeerd worden tien jaar in het archief bewaard en daarna vernietigd'', zegt Naftaniël. Hij benadrukt dat Aegon zich bereidwillig opstelt bij de afhandeling van joodse claims. Aegon is de eerste verzekeraar die heeft uitgekeerd op een joodse levensverzekering en deed verscheidene betalingen aan nabestaanden van vermoorde joden.