WO II expositie foute foto's

Een rondreizende foto-tentoonstelling die soldaten uit Hitlers Wehrmacht in verband brengt met door hen gepleegde wreedheden tijdens de Tweede Wereldoorlog is voor drie maanden gesloten. Dit moet onafhankelijke geschiedkundigen in staat stellen de keuze van de foto's te herzien.

De organisatoren hebben hiertoe besloten nadat historici de afgelopen weken de juistheid van de getoonde foto's in twijfel hebben getrokken. Volgens deze critici zouden op sommige afbeeldingen oorlogsmisdaden van het Russische Rode Leger te zien zijn.

Het Hamburgse Instituut voor Sociologisch Onderzoek geeft vandaag toe dat er fouten zijn gemaakt bij de foto-keuze.

Het besluit van instituut heeft tot gevolg dat de Engelstalige versie van de expositie die volgende week geopend zou worden in New York automatisch is uitgesteld.

De collectie foto's en documenten riep vanaf het begin weerstanden op omdat gewone Duitse infantrie-soldaten beschuldigd worden van betrokkenheid bij oorlogsmisdaden tussen 1941 en 1945 in afwijking van het gebruikelijke beeld waarbij de Nazistische SS en speciale commando daarvoor exclisief verantwoordelijk waren.

Neo-Nazi`s en andere extreem-rechtse groepen hebben bij bijna iedere gelegenheid tegen de expositie geageerd onder het motto dat de eer van Hitlers Wehrmacht wordt bezoedeld. Ook gematigd conservatieve politici waren bezorgddat de foto's de indruk wekken dat alle Duitse soldaten tijdens de oorlog misdadigers waren.(AP)