Winst Shell stijgt met 165 procent

Door de stijging van de olieprijs en forse kostenbesparingen heeft oliemaatschappij Koninklijke/ Shell Groep het laatste kwartaal een nettowinst gemaakt van 2,38 miljard dollar, de hoogste ooit in een derde kwartaal.

De nettowinst was 165 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, toen Shell juist last had van de sterke daling van de olieprijs. De omzet kwam dit kwartaal uit op 28,8 miljard dollar (60,5 miljard gulden), een stijging van 31 procent.

Volgens bestuursvoorzitter M. Moody-Stuart van het Nederlands-Britse concern tonen de resultaten een ,,voortgaande trend van verbeteringen'', maar hij waarschuwde dat Shell nog een lange weg te gaan heeft. Terwijl concurrenten als het Amerikaanse Exxon en BP hun heil zochten in grote overnames, kondigde Shell vorig jaar december een grote interne reorganisatie aan. Die moet onder meer leiden tot een kostenbesparing van 2,5 miljard dollar in 2001.

,,We hebben het afgelopen jaar een bittere pil moeten slikken'', zei Moody-Stuart. ,,En ik kan niet beloven dat er niet nog meer gaat komen. Maar ik voel me gesterkt door wat we tot nu toe hebben bereikt.''

Gecorrigeerd voor bijzondere baten (een bijdrage van 196 miljoen dollar door de verkoop van bedrijfsonderdelen in de Verenigde Staten) en voorraadeffecten (een positief saldo van 374 miljoen dollar) kwam de aangepaste winst uit op 1,81 miljard dollar. Dat aangepaste resultaat, waar de papieren boekwinst op de olievoorraden uit is weggelaten, was 115 procent hoger dan vorig jaar in dezelfde periode. De gemiddelde prijs van een vat Brent-olie was afgelopen kwartaal 20,60 dollar tegen 12,45 vorig jaar.

De belangrijkste concurrent, het Amerikaanse Exxon, maakte vorige week bekend dat zijn winst met 7 procent was gestegen tot 1,5 miljard dollar. Het Britse BP Amoco, de derde grote oliemaatschappij, komt op 8 november met zijn cijfers. ,,We hebben onze meeste concurrenten wederom verslagen wat betreft verbeteringen ten opzichte van vorig jaar'', concludeerde Moody-Stuart alvast.

De kostenbesparingen werden deels gerealiseerd door de investeringen en exploratiekosten met 33 procent te beperken tot 2,33 miljard dollar. De grootste winst werd geboekt bij het onderdeel `exploratie en productie' waar het resultaat verviervoudigde tot 1,17 miljard dollar.

De winst per aandeel kwam uit op 0,64 euro (1,40 gulden) tegen 0,22 euro vorig jaar. Beleggers reageerden vanochtend niet enthousiast op de cijfers. De koers van het aandeel Koninklijke Olie op de Amsterdamse beurs daalde met ongeveer driekwart procent tot 57.25 euro.

DOSSIER: via www.nrc.nl