Voor nep-Klazen

Verraden en oerstom voelde ik me toen ik op zevenjarige leeftijd van mijn geloof in de goedheiligman werd gebracht. Een verklede man met aangeplakte baard? En was het echt mijn moeder die 's nachts onze schoenen vulde met chocolademunten en pepernoten?

Dat Sinterklaas overal tegelijkertijd kon zijn, had me nooit wantrouwig gemaakt. Hij kon zich met zijn schimmel gewoon erg snel voortbewegen. Maar waarom heb ik de verkleedtruc van Sinterklaas en zijn Pieterbazen niet doorzien? Sints mantel, baard en schimmel zagen er geen dag hetzelfde uit en ook zijn honderden hulppieten zagen er altijd anders uit. En waarom wist ik zo zeker dat die `hohoho' roepende kerstmannen die ik tegenkwam, wèl nep waren? Het zijn nooit meer te beantwoorden vragen. Wat overblijft wanneer de kinderlijke onschuld is vermoord zijn prozaïsche vragen. Bijvoorbeeld: waar halen de Sinten, Pieten en Santa's eigenlijk hun kleding vandaan?

In Lijnden, vlakbij Haarlem, is feestartikelengroothandel Mercurius gehuisvest. Het is even slikken bij het betreden van dit immense magazijn vol rekken rode mantels, dozen met Zwarte-Pietenpruiken, bundels roedes en stapels in elkaar te schroeven krulstaffen. De mysteries rond Sinterklaas worden hier meedogenloos ontrafeld.

Feestartikelenzaken en kledingverhuurbedrijven slaan hier om de twee of drie jaar nieuwe kostuums in. Hun bestelling geschiedt op afstand, via een catalogus die Mercurius hun toezendt. Deze sint- en kerstfolder biedt allesbehalve een feestelijke aanblik met zijn foto's van statische Sinterklazen en krampachtig grijnzende meisjes in veel te korte kerstjurkjes. Maar de folder heeft dan ook als primair doel de kostuums in volle lengte af te beelden.

Gemiddeld levert Mercurius driehonderd Sintkostuums en vijf- tot zevenhonderd Pietenpakken per jaar. Een goed aangeklede Sinterklaas kost al snel ƒ400, waarvoor je een kostuum hebt dat bestaat uit een mijter, stola, albe (een witte, linnen onderjurk) en de karakteristieke rode mantel. Accessoires als handschoenen, een ring met robijn, een staf en een haarstel kosten in totaal nog eens ƒ250 extra. Wie echt tot in de puntjes verzorgd wil zijn, kan zijn wenkbrauwen witmaken met een witte lippenstift en het gezicht gezond laten blozen door het te bewerken met schmink in sintkleur, een felle kleur roze. Er zijn aardig wat varianten aanwezig en Sinterklaas, Zwarte Piet en de kerstman kunnen luxe of eenvoudig worden uitgevoerd.

Met de handgemaakte pruiken en de mooi afgewerkte mantels kan dit jaar de collectieve samenzwering van volwassenen weer van start gaan; ik zal niets verklappen.

Mercurius Groothandel Feestartikelen en Vuurwerk, Raasdorperweg 74D, 1175 KX Lijnden. Inl. 023-5551734. Mercurius verkoopt alleen aan bedrijven en stichtingen, maar dezelfde artikelen zijn in veel feestwinkels te koop of te huur bij kledingverhuurbedrijven.