Verdachte Appelscha vrij

De 29-jarige vrouw uit Waskemeer die veertig dagen vastzat op verdenking van moord of doodslag op de 1-jarige Risanne Tingen uit Appelscha, is gisteren door de rechtbank met onmiddellijke ingang op vrije voeten gesteld.

Het openbaar ministerie in Leeuwarden had een verlenging van de voorlopige hechtenis gevorderd. De rechtbank vindt echter dat er onvoldoende bewijs is om de vrouw nog langer vast te houden, aldus persrechter P. Wijtsma. Het openbaar ministerie heeft inmiddels beroep aangetekend tegen de vrijlating bij het Leeuwarder gerechtshof.

De vrouw, een vriendin van de familie van het slachtoffer, werd eind september aangehouden. Ze heeft steeds iedere betrokkenheid bij de dood van de peuter ontkend. Risanne Tingen werd op 20 september dood aangetroffen in een sloot achter haar ouderlijke woning in Appelscha. Ze bleek door verdrinking om het leven te zijn gebracht.

De 29-jarige vrouw uit Appelscha gold als verdachte omdat ze emotioneel zou hebben gereageerd op Rianne's dood. Ze verloor zelf vijf maanden geleden een baby. Vorige week werd een verzoek door haar advocaat tot vrijlating op grond van humanitaire overwegingen – ze is zeven maanden zwanger – nog verworpen door de rechtbank.

Justitie in Leeuwarden zegt het besluit van de rechtbank te betreuren. Het openbaar ministerie beschouwt de vrouw nog steeds als enige verdachte. ,,Er bestaan volgens ons voldoende verdenkingen tegen haar. Wij denken dat we in het onderzoek met haar verder moeten. Onze mening willen we toetsen bij het hof'', aldus een woordvoerster.

Omdat de verdachte ontkent is het onderzoek volgens haar ,,moeizaam en complex.''

De advocaat van de gisteren weer vrijgekomen vrouw, mr. H. Anker, zegt dat een wettig en overtuigend bewijs voor de rechtbank vermoedelijk niet geleverd kan worden door het openbaar ministerie. Anker: ,,Als drie rechters in de voorlopige hechtenisfase het bewijs al te dun vinden, ligt dat niet voor de hand.''