Serieus op weg

Moldavië is sinds de vorige eeuw deel geweest van het Russische rijk, en later de Sovjet-Unie. De Moldaviërs zijn in meerderheid etnische Roemenen, die ondanks pogingen tot russificatie hun identiteit hebben behouden. Toen het land onafhankelijkheid verwierf riep een deel van de bevolking een eigen Sovjet-georiënteerde mini-republiek uit: Transnistrië, een gebied dat ligt tussen de rivier de Nistru en de Oekraïne, met als hoofdstad Tiraspol. De officiële Moldavische regering in de hoofdstad Chišinau verkeert intussen in politieke moeilijkheden, gezien de grote verschillen van inzicht tussen de coalitiepartijen. Mochten er vervroegde verkiezingen komen, dan is het niet ondenkbaar dat de communisten de macht overnemen. Economisch gaat het het land niet voor de wind, maar de regering maakt werk van hervormingen. Zo wordt nu een advies van de Wereldbank uitgevoerd om landbouwgrond te privatiseren. Positieve effecten hiervan zullen nog enige jaren op zich laten wachten. De economische groei is beperkt doordat Moldavië voor zijn export vooral afhankelijk is van Rusland, de Oekraïne en Roemenië, waar de koopkracht niet toeneemt.