Senaat VS steunt handelswet

De Amerikaanse Senaat is heeft gisteren met grote meerderheid van stemmen het wetsvoorstel van president Clinton dat voorziet in extra handelsprivileges voor Afrika, Midden-Amerika en de Caraïbische regio aanvaard. Als ook een voor het Huis van Afgevaardigden aanvaardbaar compromis wordt gevonden, krijgen de Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara, de Caraïben en de Midden-Amerikaanse staten dezelfde lage importheffingen als nu gelden binnen NAFTA, de Noord-Amerikaanse vrijhandelszone (De VS, Canada en Mexico).

Volgens voorzitter William Roth van de Senaatscommissie voor Financiën geeft de Senaat met deze beslissing vlak voor het begin van de wereldhandelsconferentie in Seatlle een ,,zeer duidelijk signaal aan onze partners in de wereld dat het (Amerikaanse) isolationisme dood is en dat handelsliberalisering zeer brede steun geniet''. President Clinton heeft de afgelopen weken hard gelobbyd om voldoende steun te vergaren voor de wet, die ook economische hervormingen en een hogere groei moet bewerkstelligen in Midden-Amerika en de Caraïben. (Reuters)