SCHULDENLAST

De Oost-Europese republiek maakte van 1918 tot eind 1991 deel uit van de Sovjet-Unie en behoort nu tot de GOS-landen. President Leonid Koetsjma won deze week de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, maar is er niet in geslaagd de absolute meerderheid te krijgen. Hij neemt het in de tweede ronde op 14 november op tegen de leider van de Oekraïense communisten, Pjotr Simonenko. De economie in het land – eenderde van de omvang van 1991 – gaat verder achteruit, de levensomstandigheden voor de meer dan 50 miljoen inwoners worden steeds moeilijker, maar beloften van de regering op betere tijden, lijken het bij de vermoeide bevolking toch beter te doen dan omzien naar een verleden waarvan iedereen weet dat het toch niet terugkomt.

De schuldenlast van de Oekraïne heeft een omvang bereikt van 12,6 miljard dollar (meer dan 25 miljard gulden). Sommige van de vroegere `bondgenoten' van de Sovjet-Unie worden nu geïntegreerd in de NAVO en het Verenigde Europa.

De Oekraïne heeft wel een `speciale relatie' met de Europese Unie maar is vooralsnog niet uitgenodigd op termijn lid te worden.