Roemloos afscheid ongeïnspireerd PSV

Voor het oog van voetbalminnend Europa heeft PSV zichzelf gisteravond lelijk te kijk gezet. Ruim een week na de indrukwekkende 2-1 zege op Bayern München leed de Eindhovense ploeg een blamerende 1-0 nederlaag tegen Valencia. In theorie kon PSV zich nog plaatsen voor het UEFA-Cuptoernooi als Bayern zou verliezen van Glasgow Rangers, maar deze reële kans was niet besteed aan de bezoekende club.

Schijnbaar ongeïnspireerd nam PSV afscheid van de Champions League. ,,We moeten nog veel boterhammen eten om tegen een club als Valencia een goed figuur te slaan'', verwoordde trainer Gerets het gebrek aan wilskracht van zijn spelers.

PSV speelde de afgelopen weken in de geest van Gerets, maar de energieke coach kreeg tegen Valencia een futloze partij voorgeschoteld. Blijkbaar spreekt een Spaanse tegenstander minder tot de verbeelding dan een Duitse opponent.

Tegen Bayern speelde PSV met veel inzet. Tegen Valencia bleken de duurbetaalde professionals aan vakantie toe. De ontspannen voorbereiding, compleet met boottocht, kreeg een averechts effect. De afwachtende tactiek, uit angst voor de snelle counters van Valencia, had een verlammende werking op het elftal.

Met vier punten uit zes duels speelde PSV dit seizoen een ondergeschikte rol in groep F van de Champions League. Het kwaliteitsverschil tussen de drie thuisduels en de drie uitduels was tekenend voor de onvolwassenheid van de huidige selectie. Voor eigen publiek toonde PSV gedurfd en aanvallend spel. Op vreemde bodem was de ploeg zichzelf niet. PSV leed eerder nederlagen bij Bayern München en Glasgow Rangers.

In het halfvolle Stadio Louis Casanova kreeg PSV slechts twee mogelijkheden voor een doelpunt. Vanaf de aftrap leken de spelers met hun gedachten elders. De winstpremie van zeven ton was geen extra stimulans. Ook de vierde deelname aan de Champions League bleef daardoor beperkt tot één ronde. Met een winst van ongeveer acht miljoen gulden nam PSV afscheid van het miljoenenbal.

De gemiddelde leeftijd van de basisspelers was gisteravond bijna 28 jaar. Toch sprak Gerets na afloop over ,,een gebrek aan ervaring'' als oorzaak van het ,,onrustige spel''. Volgens linksback Heintze waren de spelers nog vermoeid van de competitiewedstrijd tegen AZ. ,,Iedereen zat kapot in de kleedkamer. Zelf heb ik 22 wedstrijden gespeeld in drie maanden. Dat gaat me een keer opbreken'', sprak de 36-jarige Deense international.

Het duel tegen AZ werd afgelopen zondagavond gespeeld nadat PSV tevergeefs voor een vroeger tijdstip had gepleit. In Alkmaar voetbalde PSV nog fris, won het met 3-0, en gaf het daarmee een goed vervolg op de meeslepende wedstrijd tegen Bayern München. Gerets had gisteren geen verklaring voor de plotselinge terugval. ,,Het contrast met onze competitieduels is veel te groot. We zijn nog lang niet van het niveau van Valencia'', sprak hij teleurgesteld.

Daarmee kreeg de Spaanse subtopper opvallend veel lof toegezwaaid. Valencia bezet momenteel de vijftiende plaats in de Primera Division. De tegenvallende resultaten in de nationale competitie worden goedgemaakt in de Champions League.

Met twaalf punten uit zes duels eindigde Valencia op de eerste plaats in groep F. De typische counterploeg bevestigt de kracht van het Spaanse clubvoetbal. Barcelona en Real Madrid bereikten al even probleemloos de laatste zestien van de Champions League.

Voor Valencia stond gisteravond niets meer op het spel, wat aanvankelijk merkbaar was op het veld. De winstpremie van zeven ton is voor de meeste miljoenenbedrijven in het Europese voetbal geen grote uitdaging. Pas toen de spelers van Valencia met het gezwaai van witte doekjes – een teken van protest op de Spaanse tribunes – werden geconfronteerd, besloten ze het wandeltempo te verhogen. Met als gevolg dat PSV in de tweede helft van het veld werd gespeeld. Met een beetje minder geluk was de nederlaag groter uitgevallen en had PSV nog meer gezichtsverlies geleden.

Doelman Waterreus voorkwam een vroegtijdige achterstand met snelle reflexen op schoten van Oscar en Gonzalez. De enige uitblinker aan Nederlandse zijde was halverwege de tweede helft kansloos op een curieuze vrije trap van López, die de bal eerst tegen het been van de scheidsrechter schoot en vervolgens met een harde knal uithaalde.

Volgens de reglementen is een arbiter een `dood element' en daarom mocht López de bal niet twee keer achter elkaar raken. Gerets ging verhaal halen over het onterechte doelpunt, maar de vierde official negeerde zijn protest. ,,We hadden ook geen gelijkspel verdiend'', zei Gerets na afloop. ,,De manier waarop wij hier hebben gespeeld, doet mijn wenkbrauwen fronsen.''

De verliezende trainer kan zich de rest van het seizoen concentreren op de competitie. PSV is koploper in de eredivisie en gezien het krachtsverschil met de nationale subtop lijkt een herkansing in de Champions League een reële doelstelling. Volgens de meeste ingewijden, onder wie Gerets, kan PSV zich pas over een paar jaar meten met top van het Europese clubvoetbal.

De Belgische coach heeft veel tijd nodig om ,,de onervaren selectie'' rijper te maken. De vraag is of hij de huidige spelersgroep bij elkaar kan houden. Zonder de felbegeerde spitsen Nilis en Van Nistelrooy kan de voltooiing van het leerproces wel eens een langdurige geschiedenis worden.