Rechtbank veroordeelt top-IND'ers

De rechtbank in Zwolle heeft vandaag twee hoge functionarissen van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) veroordeeld tot voorwaardelijke gevangenisstraf en boetes voor hun betrokkenheid bij mensensmokkel.

De twee IND'ers van 47 en 52 uit Hardenberg werden in maart van dit jaar gearresteerd, omdat ze steekpenningen zouden hebben aangenomen van de 40-jarige Tamil-vluchteling M.

De rechtbank in Zwolle veroordeelde deze M. vandaag tot vier jaar gevangenisstraf, omdat hij aan het hoofd zou hebben gestaan van een bende die in totaal ruim honderd personen van Sri Lanka naar Europa zou hebben gesmokkeld. Twee andere Sri-Lankese verdachten werden veroordeeld tot celstraffen van twee jaar en 18 maanden. Drie overige Sri-Lankezen werden vrijgesproken. De Sri-Lankese mensensmokkelaars verkregen de benodigde visa aanvankelijk via de Nederlandse ambassadeur in Colombo, B. Körner. Na diens vertrek in 1996 benaderde M. de twee IND'ers in Nederland, met wie hij bevriend was.

Tegenover de rechtbank hebben de twee IND'ers toegegeven 25.000 gulden van M. te hebben aangenomen, maar ze ontkennen dat het hierbij zou gaan om steekpenningen in ruil voor visa. Ze zouden M. alleen hebben geïnformeerd over de voortgang van visa-aanvragen. Van smokkelpraktijken zijn de beide IND'ers naar eigen zeggen nooit op de hoogte geweest. De rechtbank achtte corruptie desondanks bewezen.

De rechtbank legde de twee voorwaardelijke gevangenisstraffen van zes maanden op, met een proeftijd van twee jaar. Verder werden de beide IND'ers veroordeeld tot een boete van 5.000 gulden en terugbetaling van de ontvangen 25.000 gulden.

In haar beslissing heeft de rechtbank rekening gehouden met de ,,sociale en maatschappelijke repercussies'' die beiden hebben ondervonden als gevolg van de publiciteit rond de zaak, zo lichtte rechtbankvoorzitter C. Kleinrensink vanochtend toe. Twee weken geleden had officier van justitie J. Scheffer onvoorwaardelijke gevangenisstraffen van 18 en 20 maanden geëist.

Tijdens de behandeling van de zaak zei officier van justitie J.Scheffer dat het OM overweegt een strafrechtelijk onderzoek in te stellen tegen ambassadeur Körner en het ambassadepersoneel in Colombo. Een beslissing om wel of niet te vervolgen zal volgens het OM ,,de komende weken'' worden genomen. Ambassadeur Körner werd enkele weken geleden teruggeroepen uit Nigeria wegens een onderzoek naar de verstrekking van reisdocumenten aan Nigeriaanse mensensmokkelaars.

Vorige maand kondigde het ministerie van Buitenlandse Zaken een onderzoek aan naar malafide bemiddelaars bij het Nederlandse visumkantoor in Rabat, Marokko.