Pech Rangers, Milan van toneel

Dick Advocaat is met Glasgow Rangers een illusie armer. De bevlogen coach slaagde er in München tegen Bayern niet in zijn ploeg naar de tussenronde van de Champions League te dirigeren. Het ontbrak de Rangers aan geluk. Diverse malen stonden paal en lat een Schotse treffer in de weg. Gevolg was een nederlaag van 1-0, waardoor Glasgow Rangers genoegen moet nemen met het toernooi om de UEFA Cup. Dat was altijd nog beter dan een andere miljoenenploeg, AC Milan, dat in Istanbul verloor van Galatasaray en daardoor volledig verdwijnt van het Europese podium.

In de basis van Glasgow Rangers stonden drie Nederlanders: Numan, Mols en Van Bronckhorst. Na 33 minuten had Strunz succes voor Bayern. Hij verzilverde een strafschop, toegekend nadat Giovanni van Bronckhorst de opkomende Scholl ten val had gebracht (1-0). De oud-Feyenoorder, die eerder een fraaie schietkans miste, kreeg er ook een gele kaart voor.

Michael Mols had drie minuten eerder het veld moeten ruimen voor Johansson. Mols, die daarvoor tegen de paal kopte, had de pech dat de van een blessure herstelde Bayern-doelman Kahn hem bij het uitlopen zodanig uit balans bracht dat hij lelijk ten val kwam. De voormalige Utrechter raakte daarbij zwaar aan een knie geblesseerd en is vermoedelijk enkele weken uitgeschakeld. Na rust bleef Glasgow Rangers aandringen. Maar de uitblinkende Van Bronckhorst en Johansson zagen hun inzetten opnieuw tegen paal en lat belanden. Bayern irriteerde weer met veel theatrale valpartijen.

AC Milan rekende zich te vroeg rijk aan de Bosporus. George Weah, na vijf duels schorsing dit seizoen debuterend in de Champions League, opende de score na een minuut of twintig. De Liberiaan kon niet lang genieten van zijn direct doeltreffende rentree. Carlos Alberto de Oliveira, beter bekend als Capone, maakte even later gelijk. Na rust hielp Giunti de Italianen opnieuw aan een voorsprong. Die hield stand tot de 87ste minuut. Het nationale idool Hakan Sükür tekende voor 2-2, Ümit (uit een strafschop) zelfs voor 3-2.

De start van Chelsea tegen Hertha Berlin was voortvarend. Na een minuut of tien werkte Hertha-aanvaller Ali Daei de bal halfbakken weg uit het eigen strafschopgebied. De Franse middenvelder Didier Deschamps knalde onmiddellijk raak. De Spanjaard Albert Ferrer, ex-Barcelona, drukte het overwicht van Chelsea vlak voor rust wel uit: 2-0. Hertha kon na rust ook met drie wissels te weinig druk ontketenen. Verdedigend zat het beter in elkaar. Van Burik was de uitblinker. Zijn directe tegenstander Zola werd zelfs gewisseld.

De bekritiseerde trainer John Toshack werd met zijn gehavende Real Madrid wél winnaar van groep E. Een 1-0 zege bij de Noorse debutant Molde was daardoor voldoende. Karembeu maakte het enige doelpunt. Aan de zijlijn stond ook een debutante: Nelly Viennot, de eerste vrouwelijke assistent-scheidsrechter in de Champions League. Clarence Seedorf speelde de gehele wedstrijd, vlak achter de enige spits, de 19-jarige Aranda.