OP DE SET VAN HERTENKAMP

Medebedenker, actrice en mede-scriptschrijver Joan Nederlof van de VPRO-soap Hertenkamp is in verwachting. Dat was een probleempje op de set omdat Nederlofs personage Grace in de serie al zwanger geweest is. Grace had de zwangerschap toen afgebroken omdat ze zich te oud vond en omdat ze niet zeker wist of ze een kind met haar carrière zou kunnen combineren. ,,Toen hebben we maar en mysterieuze ziekte voor Grace bedacht'', zegt Nederlof. ,,Dat leek ons handig, omdat ik ook nog niet precies wist hoe dik ik zou worden. Met zo'n gekke kwaal konden we dan alle kanten op.''

Joan Nederlof schrijft soms zelf de teksten voor Grace. ,,Zelf had ik niet meteen het idee: `nu ga ik even de egocentrische lesbische actrice spelen'. Die rol is ook heel erg Pieter.'' Pieter is Pieter Kramer. Samen met theatergroep Mug met de gouden Tand, bedachten ze Hertenkamp. Hoe komen ze toch aan die bizarre personages? Het theatrale lesbische stel Grace en Patty, het echtpaar Wiebe en Eva dat spirituele cursussen geeft en sukkelaartje Max, de ex van Patty die overal UFO's ziet? ,,De vijf hoofdpersonen zijn eigenlijk uitvergrotingen van de stemmen in ons eigen hoofd; de verpersoonlijking van onze standpunten over zaken. Bijvoorbeeld over de spirituele cursussen die in het huis gegeven worden. Wij hebben daar zelf allerlei meningen over. Die kunnen we dan lekker over de personages verdelen.''

De woonvorm die in de serie gehanteerd wordt, de personages wonen samen in een weelderige villa, is niet autobiografisch zegt Nederlof. ,,Het was gewoon de mooiste manier om veel verschillende mensen op één plek bij elkaar te zetten. Zo krijg je een wereldje op zich, een gesloten micro-maatschappijtje. Daardoor kan je een vergrootglas op dat huis zetten en kunnen we ons heel erg op de personages concentreren. Het stelt ons bovendien in staat om af en toe onderwerpen binnen te halen op dat eilandje. Maar die kunnen ook weer verdwijnen. Het is een ideale op de spits-situatie.''

(Op de foto Joan Nederlof (rechts) en Maureen Teeuwen (in badjas) met `chef make-up en styling' Liselotte Bredero. Dit is het laatste deel van een serie. Tekst Japke-D. Bouma, Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold)