Olies omlaag ondanks hoge winst van Shell

De beleggers hebben vanmorgen met weinig enthousiasme gereageerd op de spectaculaire winststijging van de Koninklijke/Shell Groep in het derde kwartaal.

Het aandeel Koninklijke Olie, dat zwaar weegt in de AEX-index, ging met driekwart procent omlaag. De `Olies' noteerden 57,25 euro rondom het middaguur.

De Koninklijke meldde vanmorgen een winststijging van 115 procent over het derde kwartaal, dat met een winst van zo'n 2,38 miljard dollar het meest winstgevende ooit is. Analisten hadden al gerekend op een verdubbeling van de winst wegens de forse stijging van de olieprijs. Mede daardoor was de reactie van de beleggers lauw, ook al werd de samenwerking met BASF gunstig beoordeeld. ,,De cijfers wijken niet af van de verwachting'', zei een handelaar. ,,Niets aan de hand, geen spannende dingen. Dat drukt de koers.''

De aandelenmarkt van de Amsterdam Exchanges (AEX) als geheel deed het toch redelijk. De AEX-index stond rondom het middaguur 1,22 punten hoger op 580,39 punten. De beleggers waren net als de afgelopen dagen terughoudend in afwachting van de beslissing van de Europese Centrale Bank (ECB) over de rente vanmiddag. Een renteverhoging met een kwart procentpunt is volgens handelaren al verwerkt in de koersen, maar een verhoging met een halve procent zou de koersen een tik kunnen geven.

Op de nogal lauwe beurs voedde de aangekondigde fusie tussen American Home Products en Warner-Lambert bij beleggers de speculaties over meer concentraties in de farmacie. Het aandeel van het chemieconcern Akzo Nobel, eigenaar van Organon, steeg een fractie tot 41,40 euro. Vopak, de kersverse combinatie van de havenbedrijven Pakhoed en Van Ommeren die vanmorgen voor het eerst onder de nieuwe naam in de notering ging, steeg ten opzichte van de openingskoers met 70 eurocent tot 26,75 euro.

De koers van het aandeel Versatel (telecom) schoot vanmorgen omhoog. Het fonds noteerde tegen de middag een koers van 17,05 euro tegen een openingskoers van 16,25. Eind vorige week noteerde het bedrijf, dat voor bedrijven de infrastructuur voor telecommunicatie aanlegt, nog 11,90 euro.

De koers van Versatel schoot de afgelopen dagen omhoog bij intensieve handel. Gisteren werden meer dan een miljoen aandelen verhandeld, een dag eerder bijna 700.000 stuks. Op andere dagen wisselden maximaal 200.000 stukken Versatel van eigenaar.

Over de oorzaken van de koersexplosie tast iedereen in het duister. Beurshandelaren zien geen reden voor de stijging, maar zijn niet verbaasd. ,,Telecomland is in beweging'', zegt een handelaar. Versatel zelf denkt dat het kwartaalbericht beleggers heeft overgehaald in het telecomfonds te stappen. De onderneming maakte afgelopen week een halfjaarverlies bekend van 80 miljoen gulden, maar ook een forse aanwas van klanten.