MOEITE MET MARKT

Na de `fluwelen scheiding' op 1 januari 1993 kende ook Slowakije geen gemakkelijk begin. Het land had heel wat meer moeite met de omschakeling naar een moderne markteconomie dan broertje Tsjechië. Het wilde maar niet vlotten met de export naar landen als Rusland en de Oekraïne, die zelf werden geteisterd door economische malaise. De werkloosheid en de buitenlandse schuld groeiden, het binnenlands bruto product daalde gestaag. De nieuwe regering, onder leiding van de pro-westerse Mikulas Dzurina, vestigt zijn hoop op het lidmaatschap van de Europese Unie. Slowakije was lange tijd een van de belangrijkste gegadigden voor de felbegeerde status van EU-lid, maar het autoritaire regime van Dzurina's voorganger Vladimir Meciar zette die toetreding op losse schroeven; hij kreeg kritiek wegens zijn mensenrechtenbeleid, het gebrek aan democratie en de behandeling van de Hongaarse minderheid. In juni van dit jaar keurde de Slowaakse regering een wetsontwerp goed over de status van minderheidstalen. Als de wet ook door het parlement komt, is aan alle voorwaarden voldaan om toe te treden tot de Europese Unie, aldus de regering.