Moderne democratie

Bij de eerste gedeeltelijk vrije verkiezingen in Polen, nu tien jaar geleden, werden de communisten tot hun eigen verbazing weggevaagd. Op 24 augustus 1989 werd de katholieke intellectueel Tadeusz Mazowiecki de eerste niet-communistische premier van Polen in meer dan veertig jaar. De eerste van alle communistische landen in Centraal- en Oost-Europa, die door een dikke muur van de rest van Europa gescheiden werden. De gedeeltelijk vrije verkiezingen van juni 1989 in Polen sloegen een eerste bres. Tien jaar later is Polen NAVO-lid en kandidaat om binnen een paar jaar toe te treden tot de Europese Unie. Enig struikelblok voor het lidmaatschap is de modernisering van het landbouwbeleid maar verder is Polen een moderne democratie in volle overgang naar de vrije markt. Ondanks enige ontevredenheid onder de bevolking zal de coalitie-regering de termijn volmaken en zal president Aleksander Kwasniewski in 2000 wellicht herkozen worden.

In juni van dit jaar bezocht paus Johannes Paulus II zijn geboorteland. De schattingen lopen uiteen dat zes tot tien miljoen mensen hebben geprobeerd om een glimp van de Poolse volksheld op te kunnen vangen.