Medewerkers Oranjehotel leven zich uit

Regisseur en tekstschrijver Jeroen van den Berg is tot inkeer gekomen. In het recente verleden regisseerde hij naast teksten van eigen hand geregeld klassieke stukken van Ibsen, Tsjechov, Heijermans, Pinter – dat is nu afgelopen. Het klassieke repertoire is `saai', zo heeft hij in een interview laten weten. Tijd voor iets nieuws dus. Dit inzicht heeft geleid tot Sailors on a bus, een project dat wordt uitgevoerd door zijn eigen gezelschap Het Oranjehotel en dat is ontstaan zonder vooraf geschreven tekst of vooropgezet plan.

Alle medewerkers hebben zich in hun eigen liefhebberijen kunnen uitleven. Zo krijgt Tanja van Susteren, die volgens het programmablaadje al jaren `in de ban van de flamenco' is, de kans de flamenco te dansen. Decorontwerpster Catharina Scholten die zich bezighoudt met video op toneel, ging op zoek naar beeldmateriaal en maakte video-opnames. Musicus Jaap van Keulen nam zijn gitaar mee. De muziek maakte hij zelf, geassisteerd door regisseur Ivar van Urk die nu als acteur optreedt, evenals Trudi Klever en Herman van Keulen.

Jeroen van den Berg regisseerde alles aan elkaar, daarbij niet gehinderd door de wetenschap dat in deze collage van beelden, muziek, dans en tekstflarden van enige structuur amper sprake is. We moeten het doen met wat vage herkenningspunten die terugkeren maar niets verhelderen: oude vrienden zien elkaar na jaren terug – is de ontmoeting toevallig of niet?

Veel te spelen valt er niet. Een voice-over neemt vaak het woord. De vijf aanwezigen op het toneel (die zich onder hun eigen naam presenteren) nemen nu en dan plaats in vijf fauteuils om even later te verdwijnen achter een groot projectiescherm dat allerhande videobeelden vertoont, van een slapend kind tot buikdanseressen op het strand.

Af en toe komen ze echt in actie, zoals Van Susteren die een vurige flamenco danst, begeleid door Jaap van Keulen. Dan veer je even overeind, maar die momenten zijn schaars.

Sailors on a bus is verpletterend saai: dat gebrek aan ideeën, al die pretentie die niets betekent, de willekeur van de beelden – het doet je hunkeren naar afgezaagd klassiek toneel en zoiets ouderwets als een plot. De leegte die Jeroen van den Berg en zijn compagnons daar tegenover stellen maakt duidelijk dat deze nieuwe weg een doodlopende is. En wat is er eigenlijk nog zo vernieuwend aan video, voice-overs en microfoons op het toneel? Het is allemaal al eerder gezien. En beter.

Voorstelling: Sailors on a bus door Het Oranjehotel. Tekst en regie: Jeroen van den Berg. Spel: Tanja van Susteren, Jaap van Keulen, Trudi Klever e.a. Te zien: Lantaren/Venster, Rotterdam: 5, 6, 9/11; De Harmonie Leeuwarden: 16 t/m 18/11. Reserveren: (050) 577 27 75.