Kinderagenda

Het lelijke jonge eendje

,,Tenslotte brak het grote ei open. ,,Piep, piep'', zei het jong en tuimelde naar buiten, het was groot en lelijk.'' Deze zin komt uit het sprookje Het lelijke jonge eendje van Hans Christiaan Andersen. Het is het verhaal over een eendje, dat anders is dan zijn broertjes en zusjes en vreselijk gepest wordt. Maar - zo hoort het ook bij sprookjes - toch komt alles goed en verandert het lelijke jonge eendje in een prachtige zwaan. Over dit verhaal maakte Theo van Hoytema lang geleden een prentenboek met mooie tekeningen. De tekeningen hangen nu in het Haags Gemeentemuseum. Ook het boek is in het museumatelierte zien. Het museum heeft nu een tekenwedstrijd uitgeschreven met de opdracht: maak de allermooiste illustratie bij dit sprookje. Voor vijf winnaars is er een mooie prijs en hun tekeningen worden ingelijst opgehangen in het Museumatelier. Illustraties met vermelding van je naam, leeftijd (van 5-12 jaar) en adres kunnen t/m het eind van de kerstvakantie worden ingeleverd bij de balie van het museum of het museumatelier.

Dieren

Theo van Hoytema tekende niet alleen eendjes en zwanen, hij was ook dol op andere vogels. Maar vogels tekenen is moeilijk, daarom maken veel kinderen meestal maar een tekening van vogels in de verte, dan hoeven ze alleen met een vage V te maken. Toch is het te leren. Elke zaterdag en zondag van 13-16u is er in het Open Atelier een museumjuf die je daarbij helpt (voor kinderen van 5-12 jaar). Het begint met goed kijken, bijvoorbeeld naar opgezette dieren en skeletten die in een vitrine staan. Daarna maak je een schets, want opgezette dieren zijn veel makkelijk te tekenen dan rennende of vliegende dieren. De museumjuf vertelt je precies hoe je het moet doen.

Liefste oma's

Heb je helemaal geen zin om te knutselen, maar wil je liever gewoon voorgelezen worden uit de boeken van Theo van Hoytema, dan zijn er elke zondag t/m het eind van de kerstvakantie de liefste oma's uit Den Haag, die tussen 15u en 16u voorlezen.

*Tekenwedstrijd over Het lelijke jonge eendje voor kinderen van 5-12 jaar, inleveren t/m het eind van de kerstvakantie, tekenen in het Open Atelier elke za en zo tussen 13-16u t/m 3 dec (ook voor kinderen van 5-12 jaar) en Oma Leest voor (5 tot 9 jaar) elke zo van 15-16u t/m de laatste zondag van de kerstvakantie. Het Open Atelier en voorlezen kosten ƒ5. Toegang tot het Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag voor kinderen t/m 12 jaar gratis, van 13 t/m 18 jaar ƒ5, daarboven ƒ10. Inl 070-3381120/145.

Hof van Eden

`Echtpaar weggestuurd na fruitroof', zo heet programma van het acteursduo Malle Kalle. Zij spelen zondag 7 november voor kinderen van 6 tot 12 jaar in het Joods Historisch Museum in Amsterdam het bijbelverhaal over Adam en Eva na. ,,Gisteren is het tot een treffen gekomen tussen de eigenaar van de Hof van Eden en het echtpaar dat aldaar op vakantie was'', luidt het beroemde verhaal in eigentijdse journalistieke bewoordingen. ,,De campingbaas betrapte het stel op eten van fruit afkomstig van zijn privé boom. Woedend zond hij het paar weg en liet hen geen tijd zich eerst aan te kleden''. Een campingbaas die dit in Nederland zou hebben gedaan zou daarmee grote problemen hebben gekregen. Zie hoe het afloopt.

*Echtpaar weggestuurd na fruitroof, het verhaal van Adam en Eva. Zo 7 nov 13u30-15u Joods Historisch Museum, Jonas Daniël Meijerplein 2-4, Amsterdam. Toegang ƒ2 voor kinderen tot 17 jaar, daarboven ƒ8. Inl 020-6269945

Luipaarden

The Cheetah Family is een film over een familie van jachtluipaarden in het Afrikaanse natuurpark Serengeti. Tweemaal daags draait deze film. Te zien is hoe hard het leven is voor Cheetah-moeder Cat en haar welpjes. Het lukt haar om in haar eentje vijf welpjes groot te brengen. Eén van die welpjes, Kit, het enige vrouwtje van het nest, volgen we in deel twee van de film. Ze krijgt zelf drie jongen en heeft de grootste moeite die in leven te houden. Eén welpje wordt gedood en wanneer Kit een gazelle probeert te vangen raakt ze zwaar gewond en sterft. De welpjes kunnen niet zonder moeder overleven. De broers van Kit lukt het wel om succesvolle jagers te worden. Dan ontmoeten ze hun moeder weer.

*The Cheetah Family – een film van Anton van Munster, elke dag om 14u en 16u. T/m 9 jan 2000 in de filmzaal van Naturalis, Darwinweg, Leiden. Toegang gratis met een geldig bewijs. Kinderen t/m 4 jaar gratis, van 5 t/m 12 jaar ƒ5, daarboven ƒ12,50. Inl 071-5687625.

Schoentje

Van wie is dat schoentje in het Archeologisch Museum in Haarlem? Van een klein meisje dat op een houten tripje liep? Van een stoere boerenknecht die zich op koeienbek-schoenen voortbewoog? Niemand die het weet. Wat we wel weten is dat er in het museum circa tachtig schoenen uit de periode 1200 tot 1800 zijn te zien. Allemaal gevonden tijdens opgravingen in het hele land, van Amsterdam tot Zwolle en van Bourtange tot Rotterdam. Het kindertripje is trouwens een houten klepper waarop twee driehoekige stukjes leer zijn bevestigd die zo aan elkaar zijn gestikt dat ze op een vlinder lijken. Het kindervoetje schoof daaronder. Dit schoentje dateert van de vijftiende eeuw. In het museum kom je ook te weten hoe leer werd gelooid en waarvoor eikenschors werd gebruikt.

*De verloren schoen, Archeologisch Museum Haarlem, Grote Markt 18k, t/m 7 april 2000. Open 13-17u. Entree gratis.

Overnachten

Kinderen mogen voor één keertje 's nachts opblijven in het Natuurmuseum Nijmegen bij de expositie `OverNachten'. Of in ieder geval net doen alsof het nacht is. Tot 16 januari 2000 gaan bezoekers samen met gids Eekie Eekhoorn op pad door een donker maar vriendelijk dierenbos. Op zoek naar verdwenen hazelnoten doen de kinderen allerlei spannende ontdekkingen. In de expositie leren kinderen aan de hand van een hoorspel en andere spelletjes over allerlei nachtdieren zoals vleermuizen, vossen en reeën. Ook is er een kruip-door-sluip-door-tunnel en kunnen kinderen in een boomhut klimmen of een molshoop kruipen. De expositie is geschikt voor kinderen van vier tot tien jaar.

*Natuurmuseum Nijmegen, Gerard Noodtstraat 121, Nijmegen. Open: ma t/m vr 10-17u. Zo 13-17u, za gesl. Toegang: ƒ3 kinderen en ƒ4 volwassenen. Inl 024-3297070.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

Samenstelling:

Tonny Schoemaker