Internationaal

LONDEN

De aangekondigde fusie tussen American Home Products en Warner-Lambert voedde bij Britse beleggers de hoop op meer fusies in de geneesmiddelensector. De aandelen van Glaxo Wellcome en SmithKline Beecham gingen met 1,5 procent omhoog op een nerveuze beurs. Waar de beurzen in de eurozone wachtten op een mogelijke renteverhoging door de Europese Centrale Bank (ECB), was de beurs in Londen vanmorgen in afwachting van een rentemaatregel door de Bank of England. De omvang van de handel was matig en de FTSE-index steeg met 22,1 punten licht tot 6.302,9 punten. Uitschieter was tabaksconcern British American Tobacco (BAT), dat zijn koers 5,3 procent zag stijgen. BAT profiteerde van het nieuws dat het hooggerechtshof in Florida een gigantische schadevergoeding door de sigarettenindustrie zal blokkeren.

FRANKFURT

Ook op de beurs in Frankfurt, waar de DAX-index met 22,9 punten steeg tot 5.583,78 punten, had de fusie tussen American Home Products en Warner-Lambert effect. Onder beleggers was er vanmorgen een behoorlijke vraag naar aandelen van chemie- en farmaciebedrijven. Bayer ging met 2,3 procent omhoog, BASF met 1,6 procent.

PARIJS

De onzekerheid over de rentebeslissing van de ECB hield de beurs van Parijs vanmorgen vooralsnog af van een doorbraak van de 5.000-puntengrens. De Franse beursindex, de CAC, sloot gisteren op een nieuw record van 4.917,84 punten, dankzij het overnamegevecht om tabaksconcern Seita en dankzij de introductie van Thomson. Rondom het middaguur stond de CAC-index 0,44 punt hoger op 4.918,28 punten. Seita steeg vanmorgen nog eens 3 procent, nadat het Britse Gallaher had bevestigd interesse te hebben voor de Franse branchegenoot.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio heeft vandaag een flinke winst behaald. De Nikkei-index steeg met 356,17 punten tot 18.348,13. De winst van bijna 2 procent was te danken aan de stijging van de koersen van de technologiefondsen. Die konden zich optrekken aan het slot van de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq, die op een nieuw record sloot. Bovendien werden enkele indicatoren gepubliceerd die wijzen op meer economische groei.

NEW YORK

De beurs van New York opende gisteren hoger en hield lange tijd een kleine winst vast. Een half uur voor sluiting zakte het Dow-Jonesgemiddelde echter in. Uiteindelijk resteerde een stijging van de Dow met 27,22 punten op 10.609,06. De schermenbeurs Nasdaq wist voor het eerst boven de 3.000-puntengrens te sluiten. Deze beurs pakte 46,88 punten en sloot op 3028,51.