Goloebitski prolongeert schermtitel

Sergej Goloebitski is gisteren in Seoul voor de derde keer op rij wereldkampioen floret geworden. Nooit eerder slaagde een schermer daarin. De 29-jarige Oekraïener versloeg in de finale de Italiaan Matteo Zennaro met 15-12. Goloebitski woont in Rotterdam met zijn Nederlandse vriendin en pupil, schermster Indra Angad-Gaur.

In tegenstelling tot Arvid Oostveen (103de) voldeed Paul Sanders wel aan de verwachtingen. De Nederlander eindigde op de 28ste plaats bij het onderdeel floret. Sanders bereikte het hoofdtoernooi na vijf zeges in de kwalificaties en werd uiteindelijk in de tweede ronde uitgeschakeld door de Italiaan Salvatore Sanzo (8-15). Eerder op de dag versloeg hij de Spanjaard José Francisco Guerra: 15-4.

Sanders stelde indertijd een vijfjarenplan op dat hem bij de Spelen van Sydney op de loper moest brengen. Hulp krijgt hij daarbij van Goloebitski, die zich heeft opgeworpen als zijn trainer.

De Nederlandse bond heeft onvoldoende financiële middelen en voor steun aan schermers, laat staan aan hun privé-coaches, is nauwelijks geld. Acht van de elf WK-gangers zijn dan ook op eigen kosten, met behulp van sponsors, neergestreken in Zuid-Korea.

Om zich te verzekeren van deelname aan de Olympische Spelen in Sydney dienen de schermers de achtste finales te bereiken. Voor een genomineerde is een plaats bij de laatste zestien op de geschoonde wereldranglijst (maximaal drie deelnemers per land) van 1 mei 2000 ook voldoende.