Figurant Krajicek kan WK tennis uit zijn hoofd zetten

Zo ontluisterend was zijn optreden gisteren in het Palais Omnisports de Bercy dat Richard Krajicek het WK in Hannover beter uit zijn hoofd kan zetten. In theorie zou de 27-jarige Hagenaar over drie weken nog kunnen aanschuiven bij de beste acht tennissers van dit jaar. Krajicek besluit uiterlijk morgen of hij een wildcard aanvraagt voor het toernooi in Stockholm of Moskou om de in Parijs opgelopen schade te repareren. Maar na zijn afgang in twee sets (7-5 en 6-3) tegen Mark Philippoussis veronderstelde Krajicek dat hij van die mogelijke vluchtroute op de `Road to Hannover' niets wijzer wordt.

Krajicek zal het laatste ATP-toernooi in elk geval moeten winnen, of hij nu in Stockholm of in Moskou verschijnt. Zelfs dan is de huidige nummer tien op de lijst van WK-kandidaten afhankelijk van de prestaties van zijn concurrenten. Krajicek zou ook nog kunnen speculeren op mogelijke afmeldingen van de wederom aan zijn rug geblesseerd geraakte Pete Sampras en de met een enkelkwetsuur tobbende Nicolas Kiefer. Het waren zinloze bespiegelingen, want in deze vorm heeft Krajicek niets te zoeken bij het WK. ,,Op basis van vijf aardige toernooien in een jaar kun je ook geen WK-plaats verdienen'', erkende Krajicek.

Zijn nederlaag in de finale van het Super 9-toernooi in Stuttgart galmde langer na dan Krajicek had vermoed. Bij winst op Enqvist zou zijn uitgangspositie voor deelname aan het WK aanzienlijk fleuriger zijn geweest, al had hij zich ook dan geen vroegtijdige aftocht in Parijs kunnen permitteren. De lichaamstaal van Krajicek sprak gisteren al na enkele games boekdelen in het naargeestige duel met Mark Philippoussis, waarin rally's een uitzondering waren. Eindelijk bevrijd van blessureleed sinds zijn opgave op Wimbledon timmerde de Scud er weer ouderwets op los.

Bij de service van de 22-jarige Australiër varieerde de snelheid tussen de 200 en 216 kilometer en dat geweld kon Krajicek niet beantwoorden, hoewel hij meer aces (10 om 7) sloeg. ,,Ik was een figurant, ik ben compleet van de baan geslagen'', verzuchtte de Nederlander. Bij een 4-2 achterstand in de tweede set kreeg Krajicek een laatste kans om het tij te keren. Maar bij het eerste van drie breakpoints miste Krajicek een forehand-passing, waarna Philippoussis de andere breekkansen overtuigend weghamerde. In feite was de partij in Parijs een bloemlezing uit het overwegend sombere oeuvre van Krajicek in 1999.

Na zijn triomfen in Key Biscayne en Londen speelde Krajicek een bijrol op Roland Garros en Wimbledon en raakte hij zo in paniek – zijn versie van het verhaal – dat de Davis-Cupwedstrijd in Ecuador plotseling niet meer in zijn programma paste. Kritiek op die omstreden beslissing accepteert Krajicek alleen zolang zijn argumenten om voor zichzelf te kiezen niet als een smoes worden bestempeld, zoals zijn teamgenoot Jan Siemerink suggereerde. Geschrokken van de kritiek maakte Krajicek echter een knieval om een rentree te rechtvaardigen en bood hij nederig zijn excuses aan.

De dissidente kopman is in elk geval weer beschikbaar voor het duel met Duitsland in februari, al moeten nog wel enkele plooien worden glad gestreken. Met zijn grootste criticaster Siemerink moet hij nog een gesprek voeren. Volgens Krajicek hebben Paul Haarhuis en bondscoach Michiel Schapers wel al positief gereageerd. Opportunisme zal bij die reacties zeker een rol hebben gespeeld, want tegen Kiefer en Haas heeft Nederland zonder een Krajicek in topvorm weinig kans. Toch heeft Krajicek nog wel het een en ander uit te leggen.

Het maakte een vreemde indruk dat hij na de US Open uitgerekend zijn rentree maakte op de Grand Slam Cup, waar slechts stapels dollars maar geen ATP-punten waren te verdienen. En daar was het hem toch om te doen geweest. Krajicek verhief kwalificatie voor het WK tot hoogste doel. Maar waarom schreef hij zich dan slechts in voor drie indoor-toernooien? ,,Achteraf gezien was dat te weinig'', klonk het berustend. ,,Maar ik kreeg geen wildcard voor Bazel en zo was de Grand Slam Cup toch een goede aanloop naar het toernooi in Wenen.''

Krajicek legde de lat op de sterk bezette toernooien in Stuttgart en Parijs zo hoog dat zijn WK-missie wel moest sneuvelen. Als hij gisteren inderdaad zijn laatste partij van het jaar heeft gespeeld, zal Krajicek zich vooral verwijten dat hij dit jaar te gemakkelijk afscheid heeft genomen van het gravelcircuit. ,,Dat is eigenlijk mijn enige fout'', vond Krajicek. ,,Ik had geen zin in gravel en ik veronderstelde dat ik op gras de draad weer zou kunnen oppakken. Maar op die ondergrond moet je juist extra scherp zijn en dat was ik door al die nederlagen niet.''

Een dag van bezinning vroeg Krajicek gisteren alvorens zijn koers uit te zetten voor de komende week. Alleen als zijn gevoel hem influistert dat een mirakel nog mogelijk is, vervolgt hij de weg naar Hannover via Stockholm of Moskou. ,,Maar het WK is verder weg dan ooit, eigenlijk moet ik het definitief vergeten'', zei Krajicek, die tevens moet vrezen dat zijn marktwaarde volgend jaar niet alleen in Rotterdam is gedaald. Traditioneel zijn Nederlands nummer één en toernooi-directeur Wim Buitendijk het niet eens over het honorarium. Maar wat heeft Krajicek na een bijna geheel mislukt seizoen nog te eisen?