Europese scheepbouw klaagt nood

De Europese scheepsbouw eist dat de Europese Unie een eind maakt aan de oneerlijke concurrentie vanuit Zuid-Korea. Tijdens een actiedag in twaalf EU-landen morgen dringen zowel werkgevers- als werknemersorganisaties aan op maatregelen om de Europese scheepswerven te behoeden voor een dreigende ondergang. Zuid-Amerika heeft zijn aandeel op de wereldmarkt uitgebreid van 12 naar 23 procent. Volgens de Europese actievoerders wendt Zuid-Korea steun van het IMF, ter waarde van ruim 120 miljard gulden, aan om de eigen scheepsbouwindustrie te steunen. Een Koreaanse scheepswerf vraagt momenteel ruim 115 miljoen gulden voor een containerschip van 5.500 TEU. Vorig jaar kostte een dergelijk schip nog bijna 170 miljoen gulden. In de Europese scheepsbouw werken naar schatting 300.000 mensen. (ANP)