Directeur Het Parool stapt op na conflict

Directeur Ronald Pelle van Het Parool vertrekt na een conflict over de commerciële koers van het dagblad. De hoofdredactie van de krant, gesteund door de raad van bestuur van PCM Uitgevers waaronder Het Parool resulteert, kon zich niet vinden in Pelles investeringsplannen. Die dreigden volgens hen ten koste van de krant te gaan.

In een verklaring stelt PCM (dat ook de Volkskrant en NRC Handelsblad uitgeeft) dat Pelle vertrekt ,,om de nodige ruimte te scheppen voor nieuw te voeren beleid''. Ingewijden zeggen dat hoofdredacteur Matthijs van Nieuwkerk en PCM-bestuurder Ben Knapen het commerciële meerjarenplan dat Pelle deze afgelopen zomer presenteerde veel te ver vonden gaan. Sindsdien zou ,,de sfeer steeds onwerkbaarder'' zijn geworden.

Pelle had een uitgebreide lijst met investeringsplannen voor Het Parool die nieuwe advertentie-inkomsten moesten gaan opleveren. Er moest geld komen voor Internet-plannen, de samenwerking met lokale tv-zender AT5 moest worden geïntensiveerd en Pelle wilde beginnen met buurtkranten en gesponsorde magazines. ,,Die plannen hadden weinig meer te maken met de primaire functie van Het Parool'', aldus een betrokkene binnen PCM.