DICTATUUR

Wit-Rusland is misschien wel meer Russisch dan Rusland zelf. Althans: dat geldt voor president Loekasjenko, die graag zou zien dat zijn land weer één wordt met het oude Russische rijk, zoals eeuwenlang het geval was. Sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie hebben de Wit-Russen aanvankelijk enkele stappen gezet richting een marktgerichte economie. Maar die lijn is nu volledig losgelaten. Het land is nu eigenlijk weer een ouderwetse Sovjetstaat. De economie is centraal geleid, en de president regeert per decreet als een alleenheerser. In oktober gingen duizenden betogers de straat op in de hoofdstad Minsk om tegen Loekasjenko en zijn plannen voor een unie met Rusland te protesteren. Toen de politie met harde hand ingreep, vielen tientallen gewonden. Intussen worden critici binnen en buiten het regime `weggewerkt'. Kopstukken van de oppositie, die voorheen posities bekleedden als gouverneur van de centrale bank of minister van Buitenlandse Zaken, zijn spoorloos verdwenen. Anderen zijn het land ontvlucht.

De economische toestand is deplorabel: de inflatie bedraagt dit jaar 275 procent. Substantiële groei is niet te verwachten.