CORRUPTIE

,,Bulgarije leeft in een roerige en instabiele omgeving'', aldus Peter Stojanov, president van Bulgarije vorig jaar tijdens een bezoek aan Nederland. Hij doelde op twee zaken: de etnische spanningen in Kosovo en ,,de onoverzichtelijkheid van wat er in Rusland gebeurt''. Stojanov wees erop dat de export van olie, gas en grondstoffen naar Rusland de afgelopen jaren sterk is gedaald. De president kwam met twee oplossingen: toetreding van Bulgarije tot de NAVO – niet voor niets stelde Bulgarije eerder dit jaar zijn luchtruim open voor NAVO-vliegtuigen – en volledig lidmaatschap van de Europese Unie. Het was geen kwestie van vandaag of morgen gaf Stojanov toe, want het hervormingsproces dat hij en zijn kabinet ruim tweeënhalf jaar geleden in gang hadden gezet liep vertraging op; de corruptie tierde nog altijd.

Ook de bureaucratie zag niet altijd het belang in van ingrijpende hervormingen. De Europese Commissie sprak vorige maand evenwel haar vertrouwen uit in de Bulgaarse economie. Als het land bereid is te praten over de sluiting van een verouderde kerncentrale bij Kozlodoej, lijkt toetreding tot de EU bespreekbaar.